A hidegtűrő petrezselyem a mélyen művelt talajt kedveli

Ennek a gyökérzöldség fajtának alapvetően két típusa ismert. Az egyik a gyökérpetrezselyem, amely erős, húsos karógyökeret fejleszt, ezt használják fogyasztásra. A másik típus: a metélőpetrezselyem, amely leginkább az utóbbi években vált közkedveltté. Ennek a gyökerei elágazóak, tömegük jelentéktelen, nem is ezért, hanem a leveléért termesztik. A lombja folyamatos szedés mellett is állandóan fejlődik. Erre a különbségre érdemes már a vetőmag vásárlásakor odafigyelni, hogy ne érjen meglepetés bennünket, ha a gyökérpetrezselyem helyett csak dús lombozatú kis gyökerű növényeket nevelünk az ágyáson. Kétéves növény, az első esztendőben a lombja és a húsos gyökere fejlődik ki. A második évben magszárat fejleszt, annak a csúcsán ernyős virágzattal, amelyben kaszattermések érnek be.

A petrezselyem hidegtűrő növény, ezért a magját már korán tavasszal, a fagyott talaj felengedése után el lehet vetni. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy az apró magok nagyon nehezen csíráznak, és ha nincs a talajban elegendő nedvesség, akkor 4-5 hétig is elfekszenek, vagy pedig egyáltalán nem kelnek ki. Ezért már a vetés előtti napon ajánlott a magokat nyirkos homokkal összekeverni, és meleg helyen tartani, hogy a csírázás meginduljon. A profi termelők számára már rendelkezésre állnak olyan előcsíráztatott vetőmagok is, amelyeket a csírázási folyamat egy pontján lefagyasztanak, és így tárolják őket, amelyek a vetés után gyorsabban és erőteljesebben indulnak fejlődésnek.

A petrezselyem a mélyen felásott, tápanyagban gazdag talajon érzi magát a legjobban. Az eredményes termelés feltétele a mély talajművelés, mert ennek hiányában a petrezselyemgyökerek görbén nőnek. Ugyanilyen fontos a talaj nedvességtartalmának a megőrzése. Mivel nagyon érzékeny a talaj kiszáradására, gondoskodni kell a rendszeres öntözéséről. A vetés 3-4 cm mély barázdába ajánlott, amit előtte jó alaposan beöntöztünk. A magokat egymástól 3-4 cm-es tőtávolságra és 30 cm sortávolságra vetjük. Ha szárazabb időszak jön, érdemes rendszeres öntözésről is gondoskodni. A gyomokat rendszeresen távolítsuk el, és a sűrű vetést is érdemes megritkítanunk. A talaj mésztartalmával szemben meglehetősen közömbös növény: a kissé savanyú tőzegtalajokon éppen olyan jól termeszthető, mint a meszes agyagokon. Nincs nagy napfényigénye, köztesként, fiatal gyümölcsfák alatt vagy a szőlősorok között is megél. Gyökeres változata talajtakarással akár a földben át is teleltethető, bár télen, a fagyott földből nehéz a gyökereket kiásni. A levélpetrezselyem cserépben szintén átteleltethető.  (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …