A gyümölcsfák tápanyagellátása és talajtakarása

Korábban úgy vélték, a házikertben levő gyümölcsfákat nem szükséges trágyázni, teremnek azok tápanyagpótlás nélkül is. Kétségtelen, hogy vannak adatok, amelyek arról számolnak be, hogy a 40-50 éve trágyázatlan gyümölcsösökben sem észleltek semmi hátrányos tünetet, így is kielégítő termést adnak. A magyarázat logikus: a gyümölcsfák gyökerei igen mélyre lehatolnak a földbe, és nagy területet hálóznak be, ezért valamennyi táplálékot mindig találnak a termés kineveléséhez.

Ha azonban megnézzük a nagy terméseredményeket elérő gyümölcsösöket – különösen a már háztáji kertekben is telepített intenzív koronaformájú ültetvényeket -, meggyőződhetünk arról, hogy a hatékony tápanyagpótlás a sikeres termesztéshez nélkülözhetetlen.

A gyümölcsfák tápanyagellátásban lényeges szempont, hogy azok évente trágyát kapjanak. Ez hektáronként kb. 20 tonna (m2-enként 2 kg) istállótrágyát vagy komposztot jelent. Ha csak 3-4 évenként kap nagyobb mennyiségű szerves trágyát a gyümölcsös, akkor termése szakaszossá válik, és egy-egy év kimagasló termése után hiányos termésű évek következnek. Évi műtrágyaadagnak m2-enként 2-4 dkg nitrogéntartalmú, 2-3 dkg foszfortartalmú és 3-5 dkg káliumtartalmú műtrágya kiszórása általában megfelelő mennyiség.  A trágya bemunkálásakor ügyeljünk a gyökerekre. A gyümölcsfák gyökerei ugyanis már viszonylag közel a talajfelszínhez is megtalálhatók, ezért itt nem célszerű a túl mély művelés.

A gyümölcsösök fejtrágyázásával igen jó eredményt érhetünk el. Különösen fontos öntözött gyümölcsösben az évközi tápanyag- utánpótlás: egyrészt az erős kilúgozás ellensúlyozására, másrészt a műtrágya öntözővízben feloldva – a talajban jobban eloszlik – sokkal nagyobb százalékban hasznosul a növény számára.

A fejtrágyázás leghatásosabb módszere – különösen a talajban nehezen mozgó foszfor- és káliumműtrágyák esetén – az ún.-injektoros módszer. Egyszerű vasrudat a gyökerek mélységéig (80-100 cm) kb. 30 cm-enként a talajba szúrunk, és a keletkezett lyukakba öntöző kannával vízben feloldott műtrágyaoldatot (3-5%-os) öntünk.

Minden gyümölcsös (öntözött vagy száraz, trágyázott vagy trágyázatlan) legelőnyösebb talajápolása az év közben elvégzett talajtakarás, amely kedvező viszonyokat teremt a tápanyagokat feltáró talajban élő szervezeteknek, megőrzi a nedvességet a felső gyökerek számára is, amelyek tápanyag-ellátottság szempontjából előnyösebb rétegben helyezkednék el, mint az alsók. A takart talaj szerkezete az esőztető öntözés hatására nem romlik. Szalmával, gyommal, lekaszált fűvel, szénával, lombbal, fekete fóliával stb. takarhatunk. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …