A gyümölcsfák tápanyagellátása és talajtakarása

Korábban úgy vélték, a házikertben levő gyümölcsfákat nem szükséges trágyázni, teremnek azok tápanyagpótlás nélkül is. Kétségtelen, hogy vannak adatok, amelyek arról számolnak be, hogy a 40-50 éve trágyázatlan gyümölcsösökben sem észleltek semmi hátrányos tünetet, így is kielégítő termést adnak. A magyarázat logikus: a gyümölcsfák gyökerei igen mélyre lehatolnak a földbe, és nagy területet hálóznak be, ezért valamennyi táplálékot mindig találnak a termés kineveléséhez.

Ha azonban megnézzük a nagy terméseredményeket elérő gyümölcsösöket – különösen a már háztáji kertekben is telepített intenzív koronaformájú ültetvényeket -, meggyőződhetünk arról, hogy a hatékony tápanyagpótlás a sikeres termesztéshez nélkülözhetetlen.

A gyümölcsfák tápanyagellátásban lényeges szempont, hogy azok évente trágyát kapjanak. Ez hektáronként kb. 20 tonna (m2-enként 2 kg) istállótrágyát vagy komposztot jelent. Ha csak 3-4 évenként kap nagyobb mennyiségű szerves trágyát a gyümölcsös, akkor termése szakaszossá válik, és egy-egy év kimagasló termése után hiányos termésű évek következnek. Évi műtrágyaadagnak m2-enként 2-4 dkg nitrogéntartalmú, 2-3 dkg foszfortartalmú és 3-5 dkg káliumtartalmú műtrágya kiszórása általában megfelelő mennyiség.  A trágya bemunkálásakor ügyeljünk a gyökerekre. A gyümölcsfák gyökerei ugyanis már viszonylag közel a talajfelszínhez is megtalálhatók, ezért itt nem célszerű a túl mély művelés.

A gyümölcsösök fejtrágyázásával igen jó eredményt érhetünk el. Különösen fontos öntözött gyümölcsösben az évközi tápanyag- utánpótlás: egyrészt az erős kilúgozás ellensúlyozására, másrészt a műtrágya öntözővízben feloldva – a talajban jobban eloszlik – sokkal nagyobb százalékban hasznosul a növény számára.

A fejtrágyázás leghatásosabb módszere – különösen a talajban nehezen mozgó foszfor- és káliumműtrágyák esetén – az ún.-injektoros módszer. Egyszerű vasrudat a gyökerek mélységéig (80-100 cm) kb. 30 cm-enként a talajba szúrunk, és a keletkezett lyukakba öntöző kannával vízben feloldott műtrágyaoldatot (3-5%-os) öntünk.

Minden gyümölcsös (öntözött vagy száraz, trágyázott vagy trágyázatlan) legelőnyösebb talajápolása az év közben elvégzett talajtakarás, amely kedvező viszonyokat teremt a tápanyagokat feltáró talajban élő szervezeteknek, megőrzi a nedvességet a felső gyökerek számára is, amelyek tápanyag-ellátottság szempontjából előnyösebb rétegben helyezkednék el, mint az alsók. A takart talaj szerkezete az esőztető öntözés hatására nem romlik. Szalmával, gyommal, lekaszált fűvel, szénával, lombbal, fekete fóliával stb. takarhatunk. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …