A fekete ribizli rendszeres metszést igényel

A fekete ribizli több mint 1 m magasra növő cserje, levelei szeldeltek, apró zöldes fehér virágai jelentéktelenek, április-májusban nyílnak. Termése június végén, júliusban érik be. Gyümölcsének jelentős vitamintartalma és egyéb gyógyhatása is van. Sok található benne az A-vitamin provitaminjából, a karotinból, B1-, B2- és E-vitaminból, és természetesen C-vitaminból is. 100 g gyümölcsre 130-170 mg C-vitamin jut. A feketeribizli levele is nagyon gazdag C-vitaminban.

A humuszban gazdag hűvös, jó vízelvezetésű, termékeny agyagtalajokat kedveli, de homokon is jól megél. A sikeres termesztés és a bőséges termés érdekében a fekete ribizli bokrokat folyamatosan frissíteni, metszeni kell. Noha az idősebb ágak is hoznak gyümölcsöt, de a vesszők korával arányosan annak mennyisége és minősége csökken. Ezért ültetik az új bokrokat mélyen, hogy azok új tőhajtásokat képezzenek és évente élénk, fiatal vesszőket hajtsanak, már a talaj felszínétől.

A bokrokból minden évben metsszük ki a legidősebb vesszők kb. harmadát – azokat, amelyeknek a kérge nagyon sötét, szinte fekete – egyúttal a gyenge vagy alacsony ágakat is. Mindig vágjuk vissza egészen talajszintig vagy az erős, friss hajtásig. A metszést a gyümölcsszedéssel egy időben, vagy télutón, kora tavasszal is végezhetjük.

A ribiszkét a házikertben fás dugványozással vagy egyszerűen bujtással szaporíthatjuk. Ehhez egészséges, jól fejlett, termőképes bokrokat válasszunk.  A dugványozás szeptember második felében-októberben ajánlott, erre a már megfásodott vesszők alkalmasak. Bujtás esetén az anyanövény szélső vesszőit ősszel vagy kora tavasszal a tőtől 20 cm-re lehajtjuk és földdel takarjuk. Az ezt követő ősszel a bujtványokat leválasztjuk és áttelepíthetjük. Bokros művelés esetén 2,5-3 méter sor és 1,5 m tőtávolsággal számoljunk.

A fekete ribizli megfelelő körülmények között hosszú ideig, akár 12-15 évig is teremhet. Ültetésekor tehát jól készítsük elő a talajt. Az ültető gödörbe szórjunk komposztot vagy jó érett trágyát és egészítsük ki magas kálium-tartalmú műtrágyával is. Ültessük a töveket kissé mélyebbre, akár 2-3 rügy is a föld alá kerület. Előnyösebb az őszi ültetés , ennek során a gyökereket kurtítsuk 15 cm-re mártsuk agyagos pépbe. és ültessük 31-40 cm mélyre, majd iszapoljuk be.

Gondozása során tartsuk szem előtt, hogy a fekete ribiszke nagyon vízigényes, csak öntözéssel termeszthető sikeresen. Fejlődésében két vízigényes időszak fontos: május végén – júniusban, az intenzív növekedés és a magvak kialakulásának idején,  illetve július-augusztusban, a jövő évi rügyek kialakulásáért felelős időszakban igényli a legtöbb vizet. Évente 3-4 alaklommal, tövenként 20-30 liter vízzel öntözzük. (sz-kertlap)

Bokros művelés esetén 2,5-3 méter sor és 1,5 m tőtávolságra érdemes ültetni.

Előnyösebb az őszi ültetés

gyökereket kurtítsuk 15 cm hosszúságúra

mártsuk agyagos pépbe

ültessük 31-40 cm mélyre, majd iszapoljuk be

A ribiszkét 2-3 évente ajánlatos szerves trágyázni 3-5 kg istállótrágya vagy komposzt szükséges négyzetmézterenként.

Öntözés

A feketeribiszke nagyon vízigényes gyümölcsfaj, csak öntözéssel termeszthető sikeresen. Két vízigényesebb szakasz jellemzi a fejlődését: május-vége-június, az intenzív növekedés és a magvak kialakulásának idején illetve július-augusztus, ami a jövő évi rügyek kialakulásáért felelős időszak. Évente 3-4 alaklommal, tövenként 20-30 liter vízzel számoljunk. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …