A fákat is öntözni kell

Június közepe és vége a gyümölcstermő növények második fokozott vízigényű időszaka. A gyümölcsök növekedése és a termőrügyek kialakulásának megindulása olyan nagy mennyiségű víz- és tápanyag-felhasználással jár, amely a gyümölcsfák vízháztartását erősen próbára teszi. Ilyenkor a talajban maradt téli és tavaszi természetes nedvesség már erősen lecsökken, és a száraz meleg időben még megerősödő párolgás is hozzátesz a nedvesség-csökkenéshez. A júniusban végzett öntözéssel nemcsak az adott évi gyümölcs megfelelő fejlődéséhez teremtünk alapot, hanem a termőrügyek jobb kialakulása miatt a jövő évi nagyobb terméshozamot is elősegítjük.

A később érő téli gyümölcsök viszonylag jobban átvészelik az átmeneti vízhiányt, a nyári gyümölcsök érés előtti öntözése azonban azonnal több kedvező hatást is hoz. Különösen az érés előtt levő bogyósok (ribiszke, málna) szinte azonnal meghálálják az öntözést, nagyobb terméshozam formájában.

A vízigényes fekete ribiszke vagy a málna terméshozama a júniusi öntözéssel akár a felével is növekedhet, viszont erős szárazság esetén  akár az egész termés is tönkremehet. A vízmennyiséget illetően a gyökérzóna mélységéig ható átnedvesítést eredményező csapadékmennyiség pótlása ajánlott. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …