A dísztökök egyes fajtái ehetők is

Többnyire melegkedvelő növények, ezért elsősorban a meleg égövi országokban, de az új fajták megjelenésével nálunk is egyre többen termesztik őket. A házi kertben termesztett nagyobb termésűek (0,6-2 kg) sütésre, főzésre is alkalmasak. Béltartalmuk vetekszik a legjobb sütőtökfajtákéval. fehérjét, zsírt, szénhidrátot, karotint, B1, B2, C-vitamint, jelentős mennyiségű kalciumot, foszfort és vasat tartalmaznak.

Egyéves, lágy szárú növények. Gyökérzetük erőteljes orsógyökér, oldalágakkal. Száruk heverő (felfutó), kacsokkal kapaszkodó, típus szerint 0,8-3 m hosszúra nő. Leveleik szórt állásúak, szív, vese alakúak, gyengén vagy erősebben karéjosak, ép szélűek, többnyire érdesen molyhosak vagy serteszőrösek. Virágaik egylakiak, váltivarúak (kivételesen hímnősek), sárga vagy fehér színűek, rovarmegporzásúak. Termésük változatos, húsos kabak. Nyár végére, őszre érnek. Magjuk változatos, 0,5-2,5 cm nagyságú. Többnyire kihegyesedők, laposak, tojásdad formájúak, fehér, sárga, barna, fekete színűek. Ezermagtömegük 24-220 g közötti. Csírázóképességük 80-92%-os, a mag 6-8 évig vethető, gyorsan, 5-7 nap múlva kikel. Tenyészidejük a vetéstől teljes érésig 90-130 nap.

A kisebb dísztökök viszonylag kevés tápanyaggal beérik, sovány talajon termésük nem fejlődik túl nagyra; a nagyobb termésű, sütésre alkalmas dísztököket csak dér után szedjük, ezzel minőségük javul.

A turbán alakú és a kicsiny sütőtök kivételével valamennyi dísztök a Cucurbita nemzetségbe és a pepo fajhoz sorolható. Célszerű kis és nagy termésű csoportra felosztani őket.

Kis termésű dísztökök

Finom 1-2 m-re futó inda, kis, halványzöld levélzet, több kisméretű termés és az igénytelenség jellemzi őket. Fajtaválasztéka széles: a gömbölyű fehér pl. kis levélzetű, termése alma nagyságú (6-8 cm), sima felületű. A körte alakú az előbbihez hasonló, de a kocsány felőli részen nyúlványa (nyaka) van, s ezzel érdekes, körte alakot mutat. Fehér színű, 6-8 cm-es. Van csíkos, sárga, zöld változata is. A bibircses dísztöknek gömbölyű vagy megnyúlt formája van, a színe fehér vagy sárga. Erősen bibircses (szemölcsös), felülete díszes, egyedi hatású. A lapított termésű dísztök többnyire fehér vagy sárga, de lehet más színű is. A termése lapos, szélesebb, mint hosszú. Sima és szemölcsös változatai is vannak. Nagy termésű dísztökök

Közepes fejlettségű futó inda jellemzi őket. Terméseik 0,25-2 kg közöttiek. Egyes változatok sütésre is alkalmasak. Változatai: a Hosszú fehér, spárgatök alakú és színű, annál azonban kisebb méretű. Héja megkeményedik, sokáig eltartható. A csúcsos dísztök közepes nagyságú (15-20 x 12-15 cm), kocsányánál enyhén, csúcsánál erősebben kihegyesedő, csepp formájú kabakja narancspiros színű, igen díszes, sütve jóízű. A nyakas tök közepes hosszúságú, hajlott, görbült termése kunkorban végződik. Fiatal, zsenge korában ehető. A turbán alakú dísztök császársapkaszerű kabakja égőpiros és zöldes fehér színű, a kiszélesedő csúcsi rész a termés 1/3-ánál nagyobb, a kabak közepes, 8-12 cm-es, rendkívül mutatós.

A kis termésűek kimondottan díszparcellákba, ágyasokba, bemutató-, iskola-, hobbi- és haszonkertekbe valók. Kerítések, pergolák, támaszok mellé futónövénynek is alkalmasak. A nagy termésűeket nagyobb térségű parcellákba telepítik. Egyesek kiváló lugasképző díszzöldségek (pl. a turbántök, az Uhiki Kuri stb.). A nagyobb dísztökök java része kiváló, tápdús és ízletes sütőtök csemege. A háziállatok etetésére is felhasználhatók. Sütve emberi étkezésre is alkalmas kiváló csemege. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …