A csicsóka

A csicsóka a napraforgófélék nemzetségébe tartozó évelő növény. A házikertben szintén több éven át termeszthető ugyanazon a helyen. Magasra, akár 3 méteresre is megnövő szára van. Fogyasztásra a burgonyához hasonlóan földben növő gumói kerülnek.

Tavasszal és késő ősszel is ültethető. Telepítésre a kisebb méretű gumók a legalkalmasabbak, a nagyokat célszerűbb kisebb darabokra felvágni, és úgy elültetni. Az őszi ültetést azonban halasszuk minél későbbre, hogy a gumók a téli fagyok előtt már ne hajtsanak ki. A csicsóka jól tűri a hideget, így még novemberben is ültethető. Mind az ősszel, mind pedig a tavasszal ültetett gumók őszre már termést hoznak. A csicsókát 10 cm mélyre, 60 cm tőtávolságra és egymástól legalább 1 méterre levő sorokba ültetjük. Ajánlott a kert félreeső szakaszába ültetni, és egyúttal gondoskodni arról is, hogy ne terjedjen el túlságosan. A talajjal és egyéb termesztési feltételekkel szemben igénytelen.

A gumókat novemberben kezdik el betakarítani, de télre akár a talajban is hagyhatók, mivel fagytűrők. Ha a felszedett termést hosszabb ideig akarjuk tárolni, akkor fontos, hogy a gumók számára megfelelő tárolási hőmérsékletet biztosítsunk. A betárolt csicsóka ugyanis 0–2oC fölötti hőmérsékleten nem bírja ki sokáig károsodás nélkül.(sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …