5 trükk, ami segíthet életben tartani a növényeket

Az alábbi trükköket kezdő és nem kezdő kertészeknek ajánljuk a haldokló növények megmentéséhez.

Kávéfilter
A kávéfilterek a kertészek titkolt varázsszerei, amelyek a benti növényeknél nagyszerűen használható. Helyén tartják a talajt, de átengedik a vizet, így nincs rendetlenség, csak egészséges növény. Próbálja ki, ha legközelebb ültet!

Locsolás tojáshéj segítségével
A növényeknek táplálékra van szükségük a fejlődéshez, ezt pedig nagyon egyszerűen tojáshéjak segítségével is biztosíthatja. Gyűjtsön össze 20 darab tojáshéjat! Egy fazék vízben 5 percig forralja a héjakat. Hagyja állni legalább 8 órán át, majd locsoljon ezzel. Illessze be ezt a folyadékot az etetési ütemtervbe, akárcsak egy előre elkészített műtrágyát. Ennek a technikának köszönhetően nem kell hazacipelni egy nehéz zsák növényi műtrágyát. A tojáshéjas oldattal egyszerűen növelhető a növények kalcium- és káliumszintje, az oldat ráadásul üres edényben tárolható, például a mosogató alatt vagy a garázsban.

 

Földimogyoró
A nagy kültéri helyek nagyszerű lehetőséget kínálnak a virágok bemutatására, de mozgatásuk, beültetésük ártalmas lehet, könnyen lehet, hogy épp ilyenkor kezd el nem tetszeni egy-egy növénynek valami. Hagyja csak benne az eredeti  nagy cserépben, ne ültesse át, ne aggódjon a súly miatt! A földimogyoró felére csökkentheti a cserép súlyát, és a vízelvezetést is kiválóan meg tudja oldani. Egyszerűen csak rakja tele az ültető edény alját földimogyoróval, majd erre tegye a földet. Ezzel a cserép súlya is csökken, és a vízelvezetés is javul. A talajnak megfelelő vízelvezetésre van szüksége, hogy ne fulladjon meg vagy rothadjon el a növény gyökere. Ezzel a megoldással egyszerűen mozgathatóak árnyékról nem árnyékba a növények, illetve ki, be is.

Metszés
Csakúgy, mint mindennek, a növényeknek is szükségük van hajvágásra, hogy egészségesek maradjanak, és jól nézzenek ki! Ne felejtse el megmetszeni a növényeket! Az elhalt, haldokló vagy fertőzött növényi részek eltávolítása és a lombkorona ritkítása is nagyon fontos annak érdekében, hogy a nagyobb légáramlás és/vagy fény behatoljon. Egy növény bizonyos formájának, magasságának vagy szélességének kialakítása is lehet a metszés célja, ebben az esetben is mellékesen megtörténik a frissítés, minőségi javítás is.

Megfelelő mennyiségű fény és víz
Ez a kettő a legfontosabb a növényeknek: fény és víz. Ha haldoklik a növény, akkor szinte biztos, hogy valamit elrontott. Azt ajánljuk ilyenkor, hogy kutasson szakember véleménye után, és aszerint járjon el. Tudni kell, hogy  minden növénynek más az igénye. Egy biztos: minden növénytípusnak szüksége van bizonyos mennyiségű vízre és napfényre. Minden nap meglocsolhatja a növényt, és azt gondolhatja, hogy nagyszerű növényszülő…  aztán teljesen összezavarodhat, amikor két héttel később a levelei barnák és felkunkorodnak. Valószínűleg nem volt ilyen magas vízigénye… Minden esetben olvasson utána!

(agraroldal)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …