Erica carnea

1. A tavasz hírnökei II.

Húspiros erika (havasi hanga – Ericacarnea)

Hazája az Alpok mészkősziklái. Heverő szárú 20–30 cm magas törpecserje. Levélkéi örökzöldek, a fenyők tűleveleire emlékeztetnek, és sűrűn állnak a vékony hajtásokon. Virágai kicsik, tojásdadok, húspiros színűek. A porzók kiállók és sötétvörösek. Sokszor már február közepétől nyílnak a felfelé álló leveles hajtásokon. Virágzata egy oldalra hajló dús füzér. Sok fajtája van, a kertekben többnyire ezeket ültetik. A fajták legtöbb esetben a virágok színében különböznek egymástól, lehetnek fehérek, halványrózsaszínűek, kárminpirosak, sötétvörösek. A kerti változatokban találunk korábban és későbben virágzókat. Kertekben a csoportos kiültetés a mutatós, vagyis az egyes fajtákból kisebb csoportokat alkotunk. A legkorábban virágzó fajták bimbóikat már az ősz folyamán kifejlesztik. A bimbók tél végén, februárban színesedni kezdenek, és a melegebb napokon ki is nyílnak. Virágzás után is díszei kertünknek, mivel dús lombjuk törpefenyőre emlékeztet.

Erica carnea

Nem kényes növény. Mivel hazája mészkősziklás, fontos, hogy kertünkben is meszes talajba ültessük. Az ilyen talajban jól fejlődik, és a szárazságot is aránylag jól tűri, de párásabb levegőn szebben fejlődik. Száraz időben ezt a talaj locsolásával tudjuk elérni. Két öntözés között azonban várjuk meg, hogy a talaj felső 1-2 cm-es rétege száraz legyen, csak ekkor öntözzünk újra. A napos helyeken érzi jól magát, de elviseli a félárnyékot is. Talaja legyen laza, jó vízáteresztő. Tápanyagutánpótlásra nem igényes. Elég, ha tavasszal és ősszel komposztottal, ill. érett marhatrágyával dúsítsuka talaját. Száraz, hótakaró nélküli teleken ajánlatostakarni a húspiros erikát. Takarónak legalkalmasabb a fenyőgally.

A már elbokrosodott növényeinket használhatjuk kora tavaszi idényvirágoknak is, cserepekbe ültetve. Elvirágzás után, ha szobában tartottuk, fokozatosan szoktassuk hozzá a napfényhez, majd ültessük ki őket a szabadba. Ezek a növények szobai tartásra nem alkalmasak, bent ugyanis elpusztulnak.

A húspiros erika fajtáit dugványozással szaporítjuk. A dugványozás időszaka augusztus végétől október elejéig tart. Erre a célra kiváló az ablakkal fedett kerti hidegágy, amely mérsékelt árnyékolássalvédve van a tűző naptól. Dugványnaka hajtások félfás, kb. 3-4 cm-es csúcsrészét használjuk. A dugvány alsó feléről a leveleket eltávolítjuk, és sűrűn tűzdeljük mosott folyami homokba. Erre a célra használhatunk 4-5 cm oldalmagasságú ládát is. A dugványokat kíméljük a túlöntözéstől, denem szabad kiszáradnia a talajnak. A meggyökeresedett dugványokat szoktassuk a szabadlevegőhöz. Legjobb azonban az első télen a hidegágyban átteleltetni, ahol szükség esetén télen takarni is tudjuk, és csak a következő év tavaszán ültetjük állandó helyükre.

A kereskedelmi forgalomban télen kapható, hajtatott erikák nem ehhez a fajhoz tartoznak. Ezek a fajták többnyire az Erica gracilis (vékony erika) leszármazottjai (fajtái, hibridjei) és nem fagytűrők. Ezek az erikák,ellentétben a húspiros erikával,savanyú talajt igényelnek, vagyis az elvirágzásuk után nem ültethetjük őket egy helyre. Ezeket a fajtákat legjobb esővízzel öntözni, mivel az mészben szegény.

A húspiros erika legismertebb fajtái:

Rosalie– virága piros, virágzási ideje:február–március

Challenger’– virága bíborvörös, virágzási ideje: február–március

Isabell – virága fehér, virágzási ideje: február–április

MarchSeedling – virága rózsaszín, virágzási ideje: február–március

MyretonRuby – virága borvörös, virágzási ideje: február–május vége

Rosalie– virága rózsaszín, virágzási ideje: január–május

Schneecup– virága fehér, virágzási ideje: január–március

RosyGem– virága rózsaszín, virágzási ideje: február–május.

 

Kerti árvácska (Viola x wittrockiana)

Viola x wittrockiana

A jelenleg ismert kerti árvácska fajtái több faj keresztezéséből származnak. Kétéves növények, bokrosak, elágazók, esetleg elfekvők, 15–30 cm magasak. Alsó levelei szív vagy tojás alakúak, a felsőklándzsásak, csipkés szélűek. Virágai 3–6 cm átmérőjűek, 5 szirmúak. Színváltozatokban igen gazdagok, virágaik igen gyakran többszínűek, tarkák, különböző rajzolatúak, foltosak, csíkosak, szemfoltosak, szegélyezettek.

Az árvácska könnyen nevelhető kerti virág, gondozása egyszerű. Napos helyet igényel, de félárnyékban is jól megél, de a 10–15 °C közötti hőmérsékleten fejlődik a legjobban. Nagy melegben a növény felnyurgul, kifakul, és erőtlen hajtásokat hoz. Kedveli a tápanyagban gazdag,jó vízáteresztő talajt. Gyakorlatilag minden rendes kerti talajban megél. Ültetés előtt ajánlatos talajába négyzetméterenként 3-4 kg érett istállótrágyát forgatni. A palántákat legkésőbb szeptember végéig állandó helyükre ültetjük, hogy a téli fagyok beálltáig jól begyökeresedjenek, de ültethetjük őket tavasszal, márciusban is.Sor- és tőtávolságuk 20×20, ill. 20×15 cm. Tapasztalat szerint, ha ősszel ültetjük, tavasszal 10–15 %-os pótlásról kell gondoskodnunk. Késő ősszel, amikor a fagyok jelentkeznek, az árvácskákat lazán takarjuk be falombbal, széljárta területeken gallyakkal. Kora tavasszal, az erős fagyok elmúltával a takarást távolítsuk el. Ezután kapálással lazítsuk a talaját. Ha száraz a tavasz, indokolt az öntözés.

Az árvácskát magról szaporítjuk. A magokat legjobb júniusban elvetni, de vethetjük egészen július közepéig. Vetéshez használjunk nedves, tőzegalapú virágföldet. A vetést nagyon vékonyan fedjük, és tartsuk folyamatosan nedvesen, de a túlöntözést kerüljük. A sűrűn kelt magoncokat tűzdeljük. A fejlett palántákat egyesével ültessük állandó helyükre.

Az árvácskák fajtái közt nagyon nehéz eligazodni. Gyakorlati csoportosítás szerint vannak kisvirágú, korán virágzó, nagyvirágú és óriásvirágú ún. svájci fajták. Felhasználhatjuk őket tiszta és vegyes kiültetésben. Az utóbbiban a legszebb párosítások: árvácska+tulipán, árvácska+nárcisz. Az árvácska a tavaszi időszak virága, a nyári melegben fokozatosan elpusztul. Ez a virág nagyon alkalmas ablak- és erkélyládák beültetésére is, ahol a nyári virágok kiültetéséig maradhatnak.

 

Két virágzó bokor, amelyek szintén emelhetik kertünk varázsát a tél végén:

 Kikeleti bangita (Viburnum x bodnantense)

Viburnum x bodnantense

A kikeleti bangita illatos,fehér-rózsaszín virágafebruárban és márciusban nyílik. 2-3 m magasra növő bokor. Ágai felfelé törnek. Jó vízáteresztő, tápdús talajt igényel. Napos, de félárnyékos helyen is szépen fejlődik. Áprilisban, májusban vágjuk vissza a hosszabb ágakat, távolítsuk el a befelé törő hajtásokat és a beteg részeket.

 Téli jázmin (Jasminumnudiflorum)

Jasminum nudiflorum

Sárga virágait február elejétől áprilisig hozza, enyhe teleken már decemberben megjelenik néhány virága. Közepes termetű, fagytűrő 1,5 méteresre növő cserje. Napos vagy félárnyékos helyet kíván. Jó vízáteresztő talajt igényel. Vesszői a földre érve begyökeresednek, ezért talajtakarónak, rézsűk befuttatására is alkalmas. Alacsony, nyírott sövénynek is használható.

 

Kép és szöveg: Farsang István

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …