A fűszerkertben

Az évelő fűszernövények legkedvezőbb ültetési ideje ebben az időszakban van. Ilyenkor telepíthető a metélőhagyma, citromfű, borsmenta, oregano, kakukkfű, levendula, izsóp, tárkony, borsfű, lestyán, zsálya. A fűszernövényeket azonban sosem szabad erősen trágyázni, mivel ebben az esetben erőteljes növekedésnek indulnak és kevesebb illóanyagot termelnek. Több fűszernövénynek (pl.: zsálya, levendula, izsóp) nagyon szép virágai vannak, így akár dísznövényként is ültethetők.

Az évelő fűszernövények zöme magról is termeszthető. Erre megfelelők a levendula, kakukkfű, zsálya, citromfű és az izsóp. A bazsalikom és majoránna is vethető, ezek nem érzékenyek a változékony áprilisi időjárásra. Ugyanakkor már kora tavasszal el lehet vetni a szabad földbe a kétnyáriakat: petrezselymet, köményt. Egészséges fűszer-vegyeskultúrák: petrezselyem és paradicsom, kapor és uborka, borsfű és bab, levendula és rózsa.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda októberi száma

Az őszi kerti teendők összefoglalója mellett a Jó Gazda októberi száma részletesen ismerteti a rebarbara őszi szaporításának …