TA biostimulátor hatása a kedvezőtlen környezeti tényezők mérséklésére

Az utóbbi években sokat hallunk a globális felmelegedésről, amit ténylegesen érzékelünk is a környezetünkben. Ténylegesen megállapítható, hogy ez a tél is okozott meglepetéseket, hiszen már nem csak az ország déli részén lakó ember nem nagyon találkozott a tél egyik jellemzőjével, a hóval. Manapság, amennyiben igazi telet szeretnék tapasztalni-látni, az ország északi részére kell ellátogassunk.

A mezőgazdaság, és így az élelmiszerbiztonság, az a tevékenységi kör, amit rendkívül érzékenyen érint az éghajlatváltozás, hiszen közvetlenül hatással van a termelésre. A felmelegedés hatására a terméshozamokban, ill. a termesztési feltételekben is a legszélsőségesebb eredmények tapasztalhatók, mind negatív, mind pedig pozitív irányban.

A Washingtoni Egyetem kutatói szerint vastagabb levelet növeszt a növények nagy része a légkör növekvő szén-dioxidszintje miatt. Ennek a fiziológiai elváltozásnak komoly következményei lehetnek. Felfedezték, hogy a vastagabb levelű növények súlyosbíthatják a klímaváltozás hatásait, mivel kevésbé hatékonyak a légköri szén megkötésében.

A tudósok nem tudják, miért vastagszik meg a növények levele a szén-dioxidszint légköri emelkedésével, de a reakciót számtalan különböző fajnál dokumentálták – fáknál és fűterményeknél, például búzánál, rizsnél és a burgonyánál is. A levél vastagságának harmadával is megvastagodhat, ami megváltoztatja a felszíne arányát a tömeghez és megváltoztatja a növény aktivitását – a fotoszintézist, a gázcserét, a párologtató hűtést és a cukorraktározást.

Ezen problémák ismeretében a termelők figyelmébe ajánljuk az AM-AGRO Kft. portfóliójában található és a jól bevált nitrofenol tartalmú biostimulátort, amely ASAHI SL, valamint az ATONIK név alatt található a kereskedőknél.

A lombtrágyák kínálatában is szeretnénk követni a japán precizitást és minőséget, ezért nem hiányozhat az idei évben sem a kínálatunkból a SAMPPI készítmény, amelynek biostimulátor hatása is meghatározó a növénytermesztésben.

ÖSSZETÉTELE

8,0% összes nitrogén (N):

2,5% nitrát-nitrogén (NO3)

5,5% szerves nitrogén (N)

3,0% foszfor (P2O5)

3,0% kálium (K2O)

2,0% magnézium (MgO)

1,0% kalcium (CaO)

0,7% mangán (Mn)

0,1% bór (B)

0,4% vas (Fe)

0,1% molibdén (Mo)

0,05% réz (Cu)

0,05% cink (Zn)

glükóz, szacharóz,

borostyánkősav,

citromsav, almasav

KELÁTKÉPZŐ: EDTA

 

A SAMPPI makro- és mezoelemeket, valamint kelatizált mikroele­meket és szerves anyagokat tartalmazó növénykondicionáló ké­szítmény. A formázásánál felhasznált adjuváns és szerves anyagok fokozzák a készítmény hatékonyságát és tapadását. A szerves savak a növényi anyagcsere természetes alkotóelemei, a cukrok pedig a sejtek energiaellátásában, valamint a tápanyagok nö­vényben való szállításában vesznek részt.

Az intenzív növénytermesztést alkalmazó gazdálkodók számára az idei évtől ajánlanánk e két készítmény közös használatát.

Az ASAHI SL + SAMPPI jelentősége az említett abiotikus hatások után egyértelműen indokolttá teszi használatát akár a gyümölcsösökben, szőlőben, de úgyszintén a szántóföldi növénytermesztésben is.

Az ASAHI SL hatóanyagai sejtszinten hatnak. Nem műtrágya. Hatását a műtrágyák, levéltrágyák segítik, mint az előbb említett SAMPPI. Serkenti a sejtnedv áramlást. Az ASAHI SL hatóanyagainak egyedülálló hatása, hogy segítik a növényt a környezet káros hatásaira való gyors reagálásban, valamint a kártevők és kórokozók által okozott stressz gyors kivédésében. Fokozza a növény tápanyagfelvételét, felfokozza az életfolyamatok intenzitását, elősegítve a több és jobb minőségű termés elérését. Közvetlen hatással van a terméskötődésre, a stresszhelyzetek okozta virág- és terméselrúgás mérséklésére.

Az ASAHI SL növényi stimulátor jelentős intenzifikációs tényezőt jelent a növénytermesztésben. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy serkentő hatását csak abban az esetben képes kiváltani, ha a többi agrotechnikai és termesztői elvet betartjuk. A növények az ASAHI SL-lel való kezelés után ellenállóbbak a környezet kedvezőtlen hatásaival szemben, jobban kihasználják a talajban levő tápanyagokat, ellenállóbbak a gombabetegségekkel szemben, gyorsabb a kezdeti növekedésük és a fejlődésük, ami rendkívül fontos.

Az ASAHI SL fontos szerepet játszik a sűrűn vetett kalászosainkban, de a tavaszi vetésű növényeink termesztéstechnológiájában is. A napraforgó, a szója, valamint a tavaszi árpa a legfontosabb tavaszi termesztésű növényeink, amelyeknek meghatározó szerepe van a hazai iparinövény-termelésünkben. Vetésterületük az utóbbi években Európában emelkedett, viszont az előző évben a napraforgó termesztése Európa szerte visszaesést mutatott a kedvezőtlen felvásárlási árak miatt.

A vetést követő időszakban, a talajhőmérséklet emelkedésével, számos melegigényes gyomfaj kezdi meg csírázását. Az állomány regenerálására a gyomírtók használata után ajánlatos a napraforgó és a szója termesztésébe beiktatni az ASAHI SL-lel történő kezelést. Posztemergens gyomirtó szerek kultúrnövényre gyakorolt fitotoxikus hatásának mérséklésére (napraforgó – imazamox, szója – imazamox és tifenszulfuron-metil) az ASAHI SL-t kijuttathatjuk, ha tankkeverék kombinációban aplikáljuk az adott kultúrában engedélyezett legmagasabb dózisban, de legjobb, ha a kezelés (tünetmegjelenés) után 2-3 nappal történik.

   ASAHI SL nélkül                                                                        ASAHI SL használata

 

Végső soron az ASAHI SL + SAMPPI hatása magasabb hozamokban és minőségi termékekben nyilvánul meg.

Svoren Pali

AM – AGRO

 

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …