Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes tennivalókat, külön kitér a csigákkal szembeni védekezés lehetséges változataira. Ebben a hónapban a kínai kel állandó helyre vetésének az időpontjai is aktuális, ehhez kínál termesztési tanácsokat a lap. Az érett, illetve felhasználásra alkalmas zöldségfélék és gyógynövények tartósításának, valamint a bennük levő vitamintartalom megőrzésének módozatait szintén összefoglalja a lap. A legmelegebb nyári hónapban nagy jelentősége van a rendszeres csapadékpótlásnak. A háztáji kertekben szabadföldön termesztett paprika és paradicsom, valamint az uborka öntözésével kapcsolatos szakmai ajánlások mellett a termesztők tájékoztatást kapnak a cukkini táp- és területi igényeiről is.

A gyümölcs- és szőlőtermesztők az időszerű havi tennivalók taglalása mellett a szőlő fürtritkításához, valamint a csonthéjasok termésének betakarítási időpontjához kapnak tanácsokat. Az érett ribiszkét borkészítésre is fel lehet használni, az ehhez szükséges alapvető információkat ugyancsak felvázolja a lap. Az egzotikus gyümölcsfajok hívei a keserűnaracs és a citrom kereszteződésével létrehozott bergamottal ismerkedhetnek. Emellett a lap részletesen bemutatja a málna termesztésének legfontosabb feltételeit, felhívja a figyelmet a gyümölcsfák hajtásainak lekötözésére a termőrügyek képzésének elősegítése érdekében. Ugyancsak fontos szerepe van a fák nyári zöldmetszésének, amellyel a hajtásnövekedés mértékét lehet szabályozni.

A környezetkímélő növényvédelmi eljárások hívei a dióburok-fúrólégy elleni biológiai védekezés lehetőségeivel ismerkedhetnek, a hagyományos kerti növényvédelmi rovat szakírója az ebben a hónapban esedékes tennivalókat foglalja össze.

A szántóföldi növénytermesztési rovat a hazai repcekínálatot bemutató rendezvényről szóló tudósításban foglalja össze az idevonatkozó információkat. Beszámol a lap a kukorica növényvédelmének hatékonyságát vizsgáló szántóföldi kísérletekről, felhívja a figyelmet az okszerű, másnéven precíziós gazdálkodás feltételeire, amelyek alkalmazásával a talajélet javításához is nagyban hozzájárulhatnak a gazdák.

A virágokat kedvelők a júliusban virágzó díszbokrokkal, a gyógynövények iránt érdeklődők az orvosi angyalgyökér tulajdonságaival ismerkedhetnek.

Az állattartók a kakasokról, a méhészek az atkák elleni védekezésről olvashatnak érdekességeket. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …