Valódi földreform kell

Annak ellenére, hogy a rendszerváltás után törvényi keretekbe foglalták a földrendezés, ezen belül a telekegyesítés szabályozásának alapelveit és gyakorlati megvalósításának koncepcióját, az elmúlt három évtizedben az ország három és félezer településéből csupán alig valamivel több, mint 430 kataszterben végezték el a telekjogi rendezést, ami az összes területnek csupán 12 %-a. Így a kataszterek jelentős részében még mindig az örökölt, gyakran átláthatatlan, vagy kibogozhatatlan tulajdonosi struktúra korlátaival és következményeivel küszködnek, ami elsősorban a tulajdonjog tényleges és hatékony érvényesítésének lehetőségét korlátozza.

Erre reagált hivatalos közleményben a Magyar Fórum politikai mozgalom nevében Simon Zsolt, a mozgalom elnöke, aki az elkövetkező időszak egyik fontos feladatának tartja a telekrendezések végrehajtását. Ebben az EU által folyósítandó források kihasználásával egy évtized alatt radikális és tényleges földreform végrehajtását javasolja, amellyel átalakítanák a használati és tulajdonjogot, egyúttal kiküszöbölné a parcellák felaprózottságából adódó problémákat is.

A földreform végrehajtására 850 millió euró elkülönítését szorgalmazza, egyúttal pontokba foglalt költségcsökkentő javaslatokat is megfogalmaz.  Ezek keretében az adatgyűjtést légi felvételek alapján lehetne megoldani, a földbérlőket motiválni kellene, hogy maguk is kezdeményezzék a parcellák egyesítését, amelynek eredményeként a jelenlegi 50-100 párcella helyett 3-4 egyesített parcellát bérelhetnének. A reform sikere érdekében módosítani kellene az öröklésre vonatkozó jogszabályokat is, hogy a telekjogi rendezés végrehajtása után ne lehessen tovább felaprózni a parcellákat. Lehetővé kell tenni a nem működő közbirtokosi és úrbéri rendszer felosztását, ehhez ugyancsak további jogszabályok módosítására lesz szükség. Az új rendszer keretében az államnak kellene biztosítania a törvény hatályát és a földtulajdon hatékony kihasználásának érvényesítését. (sz-MFA)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …