Sokan tartanak pozsgást, de rosszul gondozzák

Sokan azt hiszik, a pozsgásokat alig kell öntözni, és nem igényelnek különösebb gondozást sem. Ez azonban nem így van, hiszen ha nem figyelünk rájuk, könnyen ki is száradhatnak ezek a növények. Lássuk, mire oda kell figyelniük a pozsgás növények szerelmeseinek.

Öntözés beltérben

A beltérben tartott pozsgás növényeket mindig addig locsoljuk, amíg el nem kezd kifolyni a víz a cserépből a tálcába. Ez jelzi ugyanis, hogy elég vizet kapott a növény, és teljesen átnedvesedett a földje. Legközelebb csak akkor öntözzük meg, amikor már teljesen kiszáradt a talaja.

Kültérben vagy konténerben

Sok kertész nyáron kiteszi a szabadba a pozsgást, ezek a növények ugyanis imádnak a napfényben sütkérezni. Az nem titok, hogy a szabadban tartott növények jellemzően több vizet igényelnek, mint a beltériek, a tényleges igények azonban nagyban függnek az adott régió éghajlatától és az időjárástól is. A kint tartott pozsgásoknál is az az általános szabály, hogy öntözzük be alaposan, de itt se álljon vízben a növény, ezért is érdemes tálcát rakni a lyukas aljú cserép alá. Legközelebb akkor öntözzük meg a növényt, ha már tapintásra is teljesen kiszáradt a talaja. A kültérben nevelt szukkulens földjét hetente legalább kétszer ellenőrizzük meg, ezzel biztosan nem hibázhatunk a növény öntözésekor.

Szabad földben

A szabad földben nevelt pozsgásoknál az egyik legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk, az a talaj megfelelő vízelvezető képessége. Akár közvetlenül a földön, akár megemelt ágyásban termesztjük őket, elegendő a heti egyszeri öntözés. Az egyes igények azonban itt is nagyban függnek az adott régió éghajlatától és az időjárástól. A frissen ültetett pozsgások kicsit több gondozást és öntözést igényelnek a még fejletlen gyökérzetük miatt, mint a régebbiek, ezért ilyenkor kicsit jobban figyeljünk oda rájuk.

Néhány öntözési tipp:

  • Olyan cserepet válasszunk, amelynek lyukas az alja, hogy a felesleges víz szabadon el tudjon folyni.
  • A pozsgás növények általában több vizet igényelnek tavasszal és nyáron, ilyenkor van ugyanis a növekedési időszakuk. Ősszel és télen ugyanakkor kevesebb öntözésre van szükségük.
  • Télen kizárólag akkor locsoljuk meg a pozsgás növényeket, amikor már teljesen kiszáradt a talajuk. Ebben az időszakban ez akár mindössze havi egy öntözést is jelenthet, hiszen ezek a növények ilyenkor nyugalmi állapotban vannak.
  • Fontos, hogy gondoskodjunk a cserép megfelelő vízelvezetéséről, nagyon nagy ugyanis a gyökérrothadás veszélye akkor, ha a pozsgás sokáig nedves talajban vagy vízben áll.
  • Soha ne permetezve locsoljuk a pozsgásokat, ezeknek a növényeknek ugyanis nem a lombozatát, hanem a gyökerét kell öntöznünk.

(agrárszektor)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …