Megjelent a Jó Gazda októberi száma

Az őszi időszakban a háztáji kertekben és a szántóföldeken időszerű tennivalók elvégzéséhez közöl gyakorlati tapasztalatokat és hasznos tanácsokat a Jó Gazda októberi száma. A zöldségtermesztéssel foglalkozó kertészkedőknek tanácsokat ad a paprika és a paradicsom termesztésének meghosszabbításához, hogy azok akár az első fagyokig teremjenek. Ebben a hónapban ültethető a salottahagyma, amelyet a közzétett termesztési feltételek alapján ajánlott elültetni. A kertekben újabban már egyre gyakrabban előforduló gyógy- és fűszernövények áttelelésével is foglalkozik. A vöröshagyma tárolási problémáinak kezeléséhez ugyancsak ismereteket közöl a lap. A fenyegető energiaválság kérdéseire időben reagáló, a napfény energiáját maximálisan kihasználó üvegházi termesztéstechnológia legfontosabb elemeit és a vállalkozás alapvető koncepcióját bemutató írás a paradicsomtermesztés költségtakarékos és hatékony módszereit elemzi.

A gyümölcstermesztők számára az időszerű tennivalók mellett a fák telepítéséhez nyújt tanácsokat a lap. Gyakorló szőlőtermesztő gyakorlati tapasztalatai alapján egy egyszerű módszert is kínál a seregélyek szőlőt letaroló pusztítása elleni védekezéshez. Összefoglalja a szőlő feldolgozásának legfontosabb momentumait, bemutat egy kárpátaljai szőlősgazdát, egyúttal a szőlőben garázdálkodó kártevők ellen a ragadozó atkák bevetését javasolja, ami a biológiai elveknek is megfelel. Természetesen a havi kerti növényvédelmi teendők összefoglalója sem maradt ki.

A szántóföldi növéntermesztésben az őszi időszak nemcsak a betakarítás, hanem az új növényállományok vetésének ideje is. A cukorrépa betakarítási szezonja most kezdődik, ennek kapcsán a növény termesztői szakmai konferencián osztották meg az információkat a hazai termelés helyzetéről és az időszerű kérdésekről. A növényvédelmi témák körében jelenleg a kalászosok őszi gyomirtása a fő téma, emellett a súlyos aszály miatt nagy károkat szenvedett kukorica-állományok szárazságtűrő képességének javítását, illetve a cirok termesztésnek lehetőségeit is felvázolja a lap.

A virágkedvelők a kaktuszok teleltetéséhez, a tollbuga termesztéséhez kapnak tanácsokat, az állattartók a tojástermeléséről ismert itáliai fogolyszínű tyúkkal ismerkedhetnek, a méhészeknek a legutóbbi méhészolimpián szép sikereket aratott kelet-szlovákiai méhész foglalja össze a tapasztalatait. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …