Ősszel érő gyümölcsök szedése és tárolása

A gyümölcsök jó tárolhatósága érdekében fontos feladat a helyiségek és tároló eszközök alapos takarítása, fertőtlenítése. A polcokat, ládákat mossuk le, és lehetőleg napon szárítsuk meg, kihasználva a napsugárzás csíraölő hatását. A tároló helyiséget ajánlatos évente kifesteni, meszelni és kénlapok égetésével fertőtleníteni. A káros mikroszervezetek elszaporodásának megakadályozására ezt havonta megismételhetjük.

A tiszta, megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú tárolóhely mellett nagyon fontos, hogy megfelelő időben és módon szedjük a gyümölcsöt. Csak a hibátlan, ütődésmentes gyümölcs tárolható hosszú ideig biztonságosan. Ne várjuk meg, míg a gyümölcsök túlérnek a fán, mert csökken a tárolhatóságuk. A túl korai szüret sem jó, mert a gyümölcs a fajtára jellemző savtartalma, íze, illata, zamata nem alakul ki az utóérés során. A gyümölcsök egy fán sem azonos időpontban érnek meg, ezért a szüretet mindig több menetben, válogatva végezzük. A tárolhatóság az eltarthatóság faj és fajta tulajdonság, de a szüret ideje, a környezeti hatások, a tápanyag és víz ellátottság is jelentősen befolyásolja.

Egyes fajok betakarítási és tárolási sajátosságai

Alma

Szedési ideje gyakorlatilag július közepétől október végéig tart. Az almát ún. félcsavar mozdulattal vesszük le a fáról, miközben a kocsányát a mutatóujjunkkal kissé megnyomjuk. Ilyenkor a kocsány vége pattanva válik, s nem szakad ki a gyümölcsből.

Legnagyobb mértékben termesztett és tárolt almafajta a Jonathan. A tárolásra szánt gyümölcsök szüreti ideje nem tart tovább 10–14 napnál. Ez általában szeptember 15-25-e közé esik. Tárolási hőmérséklet-igénye 2–2,4 °C, 90 %-os relatív páratartalmú teremben tárolható a legjobban. Legfőbb tárolási betegségei a húsbarnulás és a Jonathan-foltosság, amelyek leginkább a késői betárolás és a nagyon magas (10 °C-on felüli) tárolási hőmérséklet függvényei. A Starking-ot és a Starkrimson Delicious mutánsát jobban lehet tárolni, csak arra ügyeljünk, hogy ne szedjük túl korán, mert a tárolóban héjbarnult (szkaldos) lesz. Szüretelhetőségi ideje hosszabb (15–25 nap), tárolás utáni piacképessége pedig jobb, mint a Jonathan-é. Nálunk általában szeptember 20. és október 5. között szüretelik. Optimális tárolási hőmérséklet-igénye 1–1,5 °C. Tárolására legmegfelelőbb a 90 %-os relatív páratartalmú helység.

Annak ellenére, hogy a Golden Delicious az egyik legjobban tárolható almafajta, egyszerűbb tárolókban nem lehet eredményesen tárolni. A magasabb hőmérséklet és a kis páratartalom ugyanis nagy apadási veszteséghez, s ezáltal fonnyadáshoz, ráncosodáshoz vezet. Optimális hőmérséklet-igénye 0–0,5 °C, 92 %-os páratartalmú teremben.

Körte

Ne várjuk meg, míg a körte fogyasztásra beérik, hanem előbb kell szedni, s erre alkalmas helyeken fogyasztásra megérlelni. Ilyenkor az alapszíne megváltozik, és a kocsány felőli részen puhulni kezd. Azonban túl korán sem szabad leszedni, mert akkor még nem alakulnak ki benne az íz- és zamatanyagok, és hamarosan fonnyadni kezd.

A körtefajták közül a Conference, a Bosc kobak, a Nemes Krasszán, a Téli esperes, a Packham’s Triumph, a Serres Olivér és a Hardenpont téli vajkörtét érdemes hosszabb ideig tárolni. Szüreti idejükre jó támpontot adhat a méretbeli fejlődés (a növekedés megállása), a kocsány elválása (viszonylag könnyen, törés nélkül), az alapszín változása (a haragoszöld eltűnésével bizonyos mértékű kivilágosodás: sárgás bemosottság), a magvak színének változása, az illat- és aromaanyagok jellemző kialakulása. Tárolásra csak egészséges, megfelelően előválogatott körte való. A télikörte-fajták legjobban -1 – +1 °C -on, 90 %-os páratartalomban tárolhatók, de ez esetben utóérlelésükről gondoskodni kell. Az utóérés bizonyos hőlépcső kialakításával valósítható meg.

Őszibarack

Aránylag gyorsan érik, de ez az érési folyamat nagymértékű tömeggyarapodással jár. A nagyobb (darabosabb) őszibarack színesebb és ízesebb. Akkor járunk el leghelyesebben, ha folyamatosan szedjük, mert így a kisebb gyümölcsöknek lehetőséget adunk a növekedésre. Ha a megérett őszibarackot nem vesszük le a fáról, könnyen lehull. A leszedett gyümölcs gyorsan puhul. Hosszabb szállításra lapos (10 cm-es) rekeszekbe, „keményen érett” állapotban kell leszedni. Ha az őszibarackot ujjunkkal megnyomjuk, s ezzel enyhe süppedést okozunk a húsban, akkor fogyasztásra alkalmas.

Csak a 80–85 %-ban éretteket vigyük be a tárolóba. A korán szedettek megfonnyadnak, a későn szedettekben pedig nagy lesz a túlérés és a tárolási veszteség. Tárolás előtt jót tesz a hideg vizes előhűtés. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …