Mobil talajminta-vizsgálat és meszezés

Az idei termelői évadra előkészített termékeikről és szolgáltatásaikról tájékoztatták az RWA szlovákiai képviseletének munkatársai az év elején Nyitrán megtartott rendezvényen partnereiket a mezőgazdasági termelőknek kínált szolgáltatásaik keretében.  A termesztéstechnológiai elemek gazdaságosabb és hatékonyabb kihasználását szolgáló eszközök és berendezések bemutatása mellett a talajok szerkezetét és főleg tápanyag-szolgáltató képességét kedvezően befolyásoló meszezések konkrét vizsgálati eredményekre alapozott hatásaival is megismerkedhettek a rendezvény résztvevői.

A technológiai elemek között említést érdemel a nagy térfogatú ún. big-pack tartályok szabályozott kiürítését szolgáló berendezés, a Fledbag, amely a tartályok tartalmának pontos és többszöri kiürítését is lehetővé teszi. Az RWA Flexitank a nagyobb mennyiségű (27 m3) folyékony trágyák tárolására kínál megoldást, a hozzá tartozó csatlakozó csapok révén szivattyúkhoz, átemelő berendezésekhez is könnyen és gyorsan csatlakoztatható.

Az egyre nagyobb szerephez jutó precíziós gazdálkodás előnyeit és gazdasági hatékonyságát ma már nem vonja kétségbe senki, az RWA kínálata is erre próbálja ráirányítani a gazdálkodók figyelmét. A termelők már az előző évi szántóföldi bemutatókon megismerkedhettek azokkal a berendezésekkel, amelyek pontosan feltérképezik a talajok tápanyagkészletét és precíz tápanyagpótlást lehetővé tevő mobil talajminta vételét teszik lehetővé. A berendezés négykerekű motoros járműre szerelve hidraulikus meghajtással 20-60 cm mélységből nemcsak a szántóföldön, hanem a szőlőben is képes talajmintát venni. Egyúttal a mintavétel helyét pontos koordinátákkal megjegyzi, ami a kidolgozott tápanyagpótlási javaslat hatásainak ellenőrzését is lehetővé teszi. A berendezés napi 30-40 mintavételre alkalmas, egy-egy minta legalább 10 helyről vett talajszelvény begyűjtését jelenti, az eredményeket nyomtatott formában is megkaphatják a termelők. Peter Ciklaminy, az RWA munkatársa ezt a komplex talajvizsgálati rendszert kedvező finanszírozási feltételekkel kínálta a termelőknek.

A talajok tápanyagkészletét felmérő és feltöltését szolgáló rendszerhez kapcsolódik a termesztett növényállományok időszerű tápanyagszükségletét és védelmét szavatoló készítmények, a levéltrágyák választéka, amelyeket a kimutatott vagy jelzett hiányos állapotok kiküszöbölésére lehet kihasználni. A készítmények három csoportba sorolhatók: vízben jól oldódó porok formájában magas tápanyagtartalmú készítmények, a folyékony állapotú tápanyag-kombinációk, amelyek általában a vegyszerekkel és a biostimulátorokkal is jól keverhetők, valamint a szerves biológiai alapú készítmények, amelyek elsősorban aminosavakat, vagy humínsavakat tartalmaznak. Ebbe a termékcsoportba tartoznak még a vadriasztó ún. repelens készítmények, amelyekkel a nagyvadak próbálják meg távol tartani a kultúrnövényektől.

Bár az RWA tavaszi vetőmagkínálatát szakmai rendezvényen már részletesen bemutatták, ezen a találkozón Peter Feješ, a cég illetékes termékmenedzsere külön figyelmet szentelt a tavaszi árpák kínálatának, amely az előrejelzések szerint várhatóan újra a termelők érdeklődésének homlokterébe kerül. Ezen a területen a cég már régóta fontos szerepet játszik a maláta- és a sörgyárak ebbéli igényeinek kielégítésében, a megfelelő fajták piacra juttatásában. A termelők által jól ismert sörárpafajták kínálatát (Sunshine, Malz – a Heineken listáján szerepelnek) erre a szezonra újabb fajtákkal is kiegészítik. Ilyen pl. a Soulmate, amelyet Csehországban teszteltek, és eddigi eredményei (5,6 t/ha átlaghozam) valamint minőségi mutatói alapján joggal számíthat a feldolgozók és a termelők érdeklődésére. Az Esma ugyancsak kiváló minőségi mutatókkal és magas hozamképességgel bír, egyre nagyobb érdeklődés van iránta. Az Escalena egyelőre jövő évre tervezett újdonságként várja az ezzel kapcsolatos vizsgálatok eredményeit. Az előadó külön felhívta a figyelmet a Malz hibridhez kötött garantált felvásárlási kötelezettségükre, amelyet előre megállapított áron vásárolnak fel a szerződött partnereiktől.

A rendezvényen az RWA partnerszervezetei is bemutatkoztak az idei szezonra tervezett kínálatukkal, és főleg az újdonságokra helyezték a hangsúlyt. Az ADAMA vegyszerforgalmazó cég képviseletében Ervin Máťuš a növényvédőszerek piacán beállt változásokra utalva kiemelte, hogy a rendelkezésre álló hatóanyagok körében az adminisztratív rendelkezések miatt a hatóanyagok csaknem fele tiltólistára kerül, vagy került, ennek következtében a vegyszerforgalmazóknak is alkalmazkodniuk kell az új feltételekhez. Az Adama is módosítja eddigi portfólióját, aminek eredményeként új készítmények is megjelennek kínálatában, ilyenek pl. a Seguris Bold, a Bontima és a Symetra, amelyek hatóanyagai már az új SDHI hatóanyagcsoportba tartoznak.  Mellettük a cukorrépába ajánlott Twister gyomirtó szer, a gabonafélékbe javasolt Avatar, valamint Slape Trio gombaölő készítmények, a gyümölcsösökbe való gombaölő készítmény, a Nimrod, valamint a kibővített regisztrációjú készítmények, pl. a szőlőbe is alkalmas (Custodia) fungicidek, az integrált termesztésben is bevethető széleshatású Dinastia rovarölő kontakt hatású szer, és a gabonafélék vetőmagcsávázására ajánlott Seedron csávázó is szerepel a kínálatban. Az ismert Amistar Xtra gombaölő szer ezután bővített regisztrációval Mirador Xtra néven kerül forgalomba, a rovarölő szereket kereső termelők rendelkezésére áll a Mavrik új, úgynevezett NEO Formula változatban.

A BASF gabonafélékbe ajánlott vegyszereit Robert Jurovych mutatta be. Bevezetőben ő is utalt az egyes hatóanyagcsoportok betiltása miatt előállt új helyzetre, és a kínálatban emiatt bekövetkezett változásokra. Az őszi búza vegyszeres növényvédelmi technológiájába ajánlott készítmények között megemlítette a Systiva csávázószert, az Arrat + Amiral Pack és a Biathlon 4D + Dash gyomirtó csomagokat, a Modax Top növekedésszabályozót, a Vaztak Active rovarölőt valamint az Adexar Plus, a Capallo és az Osiris Top gombaölő készítményt. Külön felhívta a figyelmet a készítmények keverése során betartandó sorrendre is. A repcébe és a napraforgóba ajánlott készítmények (Efilor, Pictor, Wing, Pulsar) mellett szólt a Bayertől hozzájuk került repcefajtákról is, amelyekkel a kínálatot bővítik. A kukoricában az Akris, az Alakris és a Kelvin gyomirtó képezi az általuk kínált technológia alapjait.

A talajok vegyi értékének szerepét a tápanyag-felhasználás hatékonyságában és a meszezés által elérhető változásokat Johannes Kamptner, az osztrák Bodenkalk cég munkatársa elemezte részletes, ábrákkal és konkrét vizsgálatokkal alátámasztott előadásában. Tájékoztatója abból a tézisből indult ki, hogy a talajok pH-értéke meghatározza a bennük található tápelemek felvételét, még abban az esetben is, ha ezekből a tápelemekből elegendő mennyiség van a talajban. Az alapvető N-, P-, K-elemek például bizonyítottan a 6,5 – 7,5 pH-értékű talajokban hasznosulnak a legjobban.  Ugyanakkor az egyes alapvető tápelemek egymáshoz viszonyított aránya is befolyásolja a felvételt és a kihasználhatóságot. A talaj szerkezetének javítására és benne a megfelelő vegyérték kialakítására a meszezés az egyik legelterjedtebb módszer, ugyanakkor nem mindegy, hogy erre a célra milyen készítményeket használnak a termelők. A mésztartalmú őrlemények között vannak gyors eredményeket hozó (CaO, CaOH), és lassabban ható, de hosszabban tartó (CaCO3) kalciumtrágyák, ugyanakkor vannak a piaci kínálatban olyanok is (CaSO4, CaSiO), amelyek nem befolyásolják számottevően a talajok pH-értékét.

Zárásként Kamil Hudec a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem tanára a növényi betegségek emberekre gyakorolt közvetlen és közvetett hatásait elemezte. Bár nincs olyan növényi betegség, amely átvihető az emberi szervezetre, ugyanakkor az egyes növényi betegségek okozói az emberi szervezetbe jutva áttételesen komoly károkat okozhatnak. Főleg az immunrendszert gyengíthetik, illetve pusztító hatásuk az emberi élelmezésben okozhat komoly gondokat. Utalt egyebek között a középkorban pusztító ún. Szent Antal betegség, másnéven tüzes orbánc kiváltójára, az anyarozs néven ismert rozsban terjedő gombás fertőzésre, az írországi burgonyavész okozta éhínségre, és felhívta a figyelmet a jelenleg is komoly gondokat okozó fuzáriumos fertőzések következményeire. Ráadásul napjainkban nem hagyható figyelmen kívül a felhasznált növényvédelmi készítményekből a termésekben lerakódott és elfogyasztott szermaradványok kedvezőtlen hatása sem.

Kép és szöveg: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …