Megjelent a Jó Gazda novemberi száma

A Jó Gazda novemberi számában az olvasók áttekintést kapnak a csicsóka és a lestyán termesztési feltételeiről, azok szaporításának módozatairól, egyúttal az ebben a hónapban esedékes kerti tennivalók közül felhívja a figyelmet a a torma dugványozása és a fokhagyma ültetésére is. Részletesen elemzi a vöröskáposzta termesztésének legfontosabb szempontjait, ezen belül külön is kiemelve a káliumpótlás fontosságát. Az őszi betakarítás utáni kertrendezés keretében a jövő évi sikeres termesztés feltételei közé tartozik a letermett növénymaradványok összegyűjtése és megsemmisítése valamint az őszi talajforgatás és tápanyag-kijuttatás elvégzése, amelyekkel a következő termesztési szezon sikereit alapozzuk meg. Ismerteti a lap a tél alá vetés módszerének alapvető szempontjait is, amelyek a minél korábbi tavaszi termés lehetőségét hordozzák magukban. A sikeres termesztés alapja ugyanakkor a megfelelő tápanyag-ellátás is, ennek lényeges elemei az alaptrágyázást biztosító nitrogén, kálium és foszfortartalmú műtrágyák, ezeket részletesen is bemutatja a lap.

A gyümölcstermelők számára az áttelelő kártevők elleni ragadós hernyóöv használatát ajánlja a gazdák figyelmébe, egyúttal ismerteti az almafák legfontosabb alanyainak tulajdonságait is. A lehullott őszi levelek összegyűjtésének és fertőtlenítésének, valamint komposztálásának illetve megsemmisítésének fontosságát már régóta ismerik és alkalmazzák a gazdák. Ezekre és az őszi permetezésekre, valamint a faápolási munkákra azonban újra felhívja a figyelmet, bemutatja a szabadgyökerű és a földlabdás facsemeték valamint a szőlő ültetésének legfontosabb elemeit.

A lap növényvédelmi rovata keretében a biogazdálkodás iránt érdeklődők számára készült egy összeállítás az alapvető környezetkímélő növényvédelmi módszerekről és egy új, a következő szezonban alkalmazható hatékony biológiai baktérium-készítményről. A lap szakírója a szezon végén összefoglalta az idei gyümölcstermesztési szezon legfontosabb károsítóit és az ellenük javasolt védekezési móüdokat.

A szántóföldi növénytermesztési rovatban részletes beszámoló mutatja be a hagyományos kukoricatermesztési szaknapon  és az egyes cégek szántóföldi bemutatóin felvonultatott legújabb kukorica hibrideket. Folytatódik a gyomnövényeket és az ellenük való védekezési lehetőségeket bemutató cikksorozat, amelyben a gyomok pozitív tulajdonságait is számba veszi a sorozat összeállítója, egyúttal azok szaporodási formáit bemutatva rámutat az egyes gyomszabályozási módszerekre is.

A dísznövények kedvelői a gyorsan növő díszfákról kapnak összefoglalót, a virágkedvelők a balkonládák őszi  beültetésére ajánlott növénytársítások, a gyógynövények kedvelői pedig az ablakpárkányon nevelhető gyógynövények közül válogathatnak. A kisállatok iránt érdeklődők a brakel tyúk jellemzőivel ismerkedhetnek. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …