Megjelent a Jó Gazda májusi száma

A Jó Gazda májusi számában az időszerű kerti tennivalók ismertetője keretében a szabadföldi kiültetésre vásárolt palánták megfelelő állagáról, állapotáról, a paprika palánták vízellátásáról, az édesburgonya termesztésének feltételeiről és a burgonya tápanyagokkal szembeni igényéről olvashatnak összefoglalót. A háztáji zöldséges kert egyik fontos növénye, a fokhagyma, a termesztők ahhoz kapnak tanácsot, hogy milyen zöldségnövényeket nem ajánlatos a közvetlen közelében termeszteni. A kelbimbó, vagy másnéven bimbóskel termesztési feltételei közül a növény fényigényének kielégítése külön is felhívja a figyelmet a lap. A zöldségnövények hagyományos havi növényvédelmi tennivalói mellett részletes, képekkel illusztrált külön cikk foglalkozik a káposztafélék lepkekártevőivel, amelyből az olvasók áttekintést kapnak az egyes fajták jellegzetességeiről.

A környezetkímélő, biológiai gazdálkodás hazai viszonyai között is egyedinek számító zárt rendszerű biofarmot is bemutat a lap egy riportban, amely állattartásra szakosodott, s a termelési struktúráját is ennek rendelte alá.

A gyümölcstermesztők – a hagyományos kerti tennivalók mellett, amely a gyümölcsfák esedékes tápanyagpótlásával, az enyves fák kezelésével és a hajtások lekötözésével is foglalkozik -, a szamóca termesztéséhez is tájékoztatót kapnak. A lugasok alakító és fenntartó metszésével kapcsolatos alapvető információkat egy induló sorozat keretében osztja meg a lap az olvasókkal. A biológiai növényvédelmi módszerek hívei ebben a számban az alma és a körte ventúriás varasodása elleni környezetkímélő kezelésekhez kapnak tanácsot.

A lap szántóföldi növényvédelmi rovata részletesen foglakozik a kukorica gyomirtásának legfontosabb kérdéseivel és a kezelésekre ajánlott legújabb készítményeket is számba veszi. Egyúttal foglalkozik a növények optimális tápanyag-ellátását biztosító különböző összetételű levéltrágyák hatásaival, a durumbúza hazai termesztésének és feldolgozásának perspektíváival, valamint az öntözés számára nélkülözhetetlen felszíni vízforrások karbantartásának és felújításának kérdéseivel is.

A kertépítők a dísztökök és díszuborkák fajtakínálatával ismerkedhetnek, a virágkedvelők a tollborzfű neveléséhez és a fehér árvacsalán konyhai felhasználásához is kapnak tanácsokat.  Az állattartók a csibék háztáji neveléséről, a rozella papagájról valamint a méhcsípés hatásairól olvashatnak információkat. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …