Időszerű a házikertben

Még augusztusban is vethető a spenót, de a megfelelő termés elérése érdekében rendszeresen öntözni és trágyázni kell. Az ilyenkor vetett magot ajánlott meglehetősen ritkán kiszórni. A sortávolság 15 cm, a vetési mélység 1,5–2 cm, egy négyzetméterre cca 5 g vetőmag szükséges.

Az előző hónapban elültetett céklát a jó termés érdekében ebben a hónapban is rendszeresen öntözni és tápoldatozni kell. Az oldatot legjobb hetente egy alkalommal kijuttatni.

A sütőtökön tövenként legfeljebb 2–3 termést hagyjunk meg, így a termések szép nagyra nőhetnek. A feleslegesnek ítélt terméseket akkor távolítsuk el, amikor azok ököl nagyságúak, egyúttal a hajtásukat is vágjuk vissza úgy, hogy a meghagyott termés fölött még két levél maradjon.

Hogy a póréhagymának jó vastag szára legyen, ebben az időszakban is rendszeresen tápoldatozni, és főleg kapálni kell. Mivel a gyökere a talajban mélyebben helyezkedik el, gondoskodni kell arról, hogy a talaj megfelelően szellőzzön, ezért minden esőzés, illetve öntözés után kapáljuk be, ne hagyjuk, hogy a talaj felszíne megcserepesedjen.

A szabadföldi paradicsom hajtásainak csúcsát augusztus elején csípjük vissza, mert az ezután bekötött bogyók már úgysem érnének be. A visszacsípést a legfelső jól fejlett virágzat fölött egy levelet meghagyva végezzük el. A növényen képződő oldalhajtásokat továbbra is rendszeresen távolítsuk el.

A vöröshagyma augusztusra már eléri a megfelelő nagyságú méretet, és közvetlen felhasználásra folyamatosan szedhető, de a tárolásra szánt hagymákat csak akkor szedjük fel, ha a lombjuk teljesen leszáradt. Ha az állomány elérte ezt az érettségi állapotot, akkor viszont haladéktalanul szedjük fel, mivel ha a hagyma éretten tovább marad a földben, romlik a tárolhatósága, könnyen rothadni kezd. A felszedés után a fejeket friss levegőn, árnyékos helyen terítsük szét és szárítsuk meg. Utána távolítsuk el róluk a földet és a külső burokleveleket. A hagymát hűvös szellős, fagymentes helyen tároljuk.

A fokhagymát szintén csak akkor szedjük fel, ha a szára már teljesen elszáradt, mivel a hagymák csak teljesen beérve állnak el télen. Szárítás, tisztítás és válogatás után szellős, hűvös helyen, füzérbe fonva tároljuk.

About jogazda.com

Cikkajánló

Globális vagy lokális szinten

Annak ellenére, hogy mozgalmas, tüntetésektől és nyomásgyakorló tiltakozó vonulástól sem volt mentes az ide év …