Hűvös esős időben fertőz az őszibarack tafrinás levélfodrosodása

Az őszibarack tafrinás levélfodrosodása az egyik legveszélyesebb és gyakran előforduló gombabetegség, amely a fák fakadó leveleket fertőzi. Ezek előbb összezsugorodnak, megpirosodnak, és általában május folyamán lehullnak, majd a lombveszteséget korai gyümölcshullás is követi. Ennek következtében a fertőzött fák termése radikálisan csökken.

A fertőzés fellépése és előfordulása a rügyfakadás körüli időjárás alakulásától függ. Ha ilyenkor száraz és meleg időjárás uralkodik, a fertőzés mértéke általában nem jelentős, de ha a rügyfakadás és virágzás között hűvös és csapadékos az idő, több kezelést is el kell végezni a fertőzés megelőzése érdekében.

Mivel előre nem tudhatjuk milyen időjárás alakul ki rügyfakadás után, a rügyfakadáskori megelőző permetezést mindenképpen el kell elvégezni, és legkésőbb virágzás előtt megismételni. Az első kezelésre réz- vagy kéntartalmú szereket használunk, a későbbi kezelésekre a perzselés veszélye miatt csak szerves gombaölő szereket alkalmazhatunk. A kezeléseket kiadósan, lemosásszerűen kell elvégezni.

Vannak szakemberek, akiknek a véleménye szerint a tafrinás fertőzések terjedésében fontos szerepe van a tavaszi ún. savas esőknek is, amelyek a fertőzés csíráit a fákra telepíthetik. Gyakorlati tanácsként főleg a háztáji kertekben azt javasolják, hogy az ellene való védekezést a rügyfakadás és virágzás időszakában a fák fölé kihelyezett „fóliaernyővel”  is érdemes kipróbálni. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …