Hogyan készítsünk csalánlevet?

A csalánból nyert kivonat szinte csodákra képes: anélkül táplálják zöldségeinket, hogy rohamos növekedésre késztetnék őket, vagy megváltoztatnák az ágyás talaját.

Rendkívül ajánlott trágyázási mód ez a kertészkedésben kevésbé járatos kiskerttulajdonosoknak. Ha a csalánlevet például a paradicsom tövére öntjük, megfigyelhetjük, hogyan is hat ez a tápoldat a növényre. A csalánlevet használhatjuk magában vagy más növényi oldattal keverve is. Jól bevált például a csalánlé és más, vegyes gyógynövényfélékből készített oldat 1:1 arányú keveréke. A növényi oldatokat a tenyészidőszakban többször is kijuttathatjuk azokra az ágyásokra, amelyekben tápanyagigényes növényeket termesztünk.

Ne fémedényt használjunk

Elkészítése rendkívül egyszerű: először is válasszunk egy fadézsát, vagy ha nincs kéznél, használjunk kőből, cserépből vagy műanyagból készült edényt. Fontos, hogy ne fémedényben készítsük, mivel az oldat erjedésekor olyan vegyületek keletkeznek, amelyek oldhatják a fémedény falát.

A csalánt évente kétszer vagy háromszor is vághatjuk, kaszálását mindig a virágzás előtti időszakra időzítve. A csalánlé készítéséhez körülbelül 1 kg növényre lesz szükségünk, ami egy jó nagy maréknyi csalánnak felel meg. Ez a csalánmennyiség elegendő 10 liter állott vízhez, lehetőleg esővízhez. Egyszerűbben betarthatjuk az arányokat, ha az edényt megtöltjük csalánnal, jól megnyomkodjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy a zöld részeket ellepje az esővíz. Ha a csalánt összeaprítjuk, gyorsabban erjed majd az oldat. Fontos, hogy a csalánt ellepje a víz, ezért legjobb, ha köveket helyezünk a növényi részekre nehezéknek. Ezzel is gyorsítjuk az erjedés folyamatát.

Mire jó?

Az oldatot naponta legalább egyszer alaposan keverjük meg, méghozzá oly módon, hogy lehetőleg sok oxigén jusson a zavaros lébe. Kb. 24 órával az oldat összeállítása után adjunk 10 liter léhez egy marék kőzetlisztet, és ha módunkban áll, néhány csepp macskagyökérvirág-kivonatot is. Ezek segítenek majd az oldat (gyakran kellemetlennek mondott) erős szagát tompítani. Ha az edényt a napra tesszük, az erjedés gyorsabban végbemegy majd, mint ha árnyékban tartanánk. Az oldat akkor erjedt ki teljesen, ha színe megsötétedett, már nem habzik, és a szaga is tompulni kezd. Innentől kezdve jól záródó fedővel is letakarhatjuk az edényt. A csalánlé ilyen állapotban hosszú ideig eltartható és bármikor felhasználható. Jobb, ha a csalánlevet tízszeresére felhígítva használjuk, mint levéltrágya, fejlődést elősegítő, általános növényerősítő szer.

Meghálálják a zöldségek

A 12 órát ázott csalánlé hígítás nélkül rovarölő szerként felhasználható levéltetvek és atkák ellen.

Mielőtt a csalánlevet a növényekre öntenénk, hígítsuk tízszeres mennyiségű vízzel. Ha az oldatot a levelekre permetezzük, át is kell szűrnünk finom lyukú szűrőn, nehogy a permetező elduguljon. Ha a levet a zöldségek tövéhez öntjük, erre nincs szükség. Zöldségeskertünk legtöbb növénye meghálálja a gyorsan ható és olcsó tápoldattal, a csalánlével való beöntözést. Csupán a borsó, a bab, a fokhagyma és a vöröshagyma nem kedveli a nitrogénben gazdag oldattal való kezelést.

Jó tanács: A csalánleves edényt feltétlenül takarjuk le, nehogy madarak vagy más apró állatok inni próbáljanak belőle és belefulladjanak. Takarásra legmegfelelőbb a fakeretre erősített drótháló, így ugyanis az oldat elegendő levegőt kap az erjedéshez, és könnyű leemelni, amikor meg akarjuk keverni.
(tk)

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …