Az őszi búza vetésideje több tényezőtől is függ

Az őszi búza termesztésekor nagyon sok dologra kell odafigyelni, ha megfelelő termésátlagot szeretnénk elérni. Ezek közül az egyik fontos tényező a vetés megfelelő idejének meghatározása és az ezzel kapcsolatos teendők összehangolása.

Az őszi búza vetése akár rutin feladatnak is tűnhet, viszont nem megfelelő időzítés esetén akár nagy bukás is lehet a következő évi termés. A szájhagyomány és a régi gazdák gyakorlata szerint elődeink az őszi búzát Gál hetében vetették, ami az október 16-át követő hetet jelenti. Napjainkban azonban az őszi búza ajánlott vetésideje ettől szélesebb határok között mozog: a magvakat október 5-e és 25-e között lehet optimális időben elvetni.

Hozzá kell tenni, hogy a vetés időpontjának meghatározása nem ilyen egyszerű. Nem csak a naptári dátumhoz kell igazodni, hanem az időjárással és a hőmérséklettel is összhangba kell hozni a vetés időpontját. Egyúttal figyelembe kell venni az adott búzafajta tulajdonságait is. Bevált gyakorlat, hogy északon, ahol hűvösebb az idő, rendszerint október 1-20 között szokták a gazdák elvetni a búzát, míg délen, ahol melegebb van, október 10-20 között van a vetés ideje.

A vetési időpontot úgy kell megválasztani, hogy a búza a téli fagyok beálltáig meg tudjon erősödni, képes legyen sértetlenül áttelelni, és tavasszal gyorsan fejlődésnek tudjon indulni. Ha azonban a fagyokig túlfejlődik a búza, abból komoly károk is keletkezhetnek.

A túl korai vetés esetén a búza túllépheti az átteleléshez ideális, 4-5 leveles állapotot. Ezzel jelentősen csökkenhet a növények áttelelő képessége, könnyebben kifagyhatnak a fiatal búzanövények. A fagyásveszély mellett a korán vetett, dús növényzetben a betegségek idő előtti fellépésével is számolnunk kell. Leggyakrabban a búzafuzáriózis az, ami már a frissen kelt állományban is pusztítást végezhet. A betegség jelenlétére utal, ha a csíranövények barnán rothadva kezdenek elhalni. Amennyiben csak később kezd tombolni a betegség, úgy a száron megjelenő tünetek mellett a gyökérfertőzés tünetei is fellépnek. Az érintett növények gyökere nedves, nyálkás rothadás következtében elpusztul.

A megkésett vetés ugyancsak negatívan befolyásolhatja az őszi búza áttelelését. Ebben az esetben a kikelt állománynem nem éri el az ideális fejlettségi állapotot a fagyok beálltáig, így már a kisebb fagyok is elpusztíthatják. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …