Az Európai Bizottság nem hosszabbította meg az ukrán importtilalmat.

A pénteken kiadott közlemény szerint a magyar kormány az EB döntés ellenére saját hatáskörben hosszabbította meg a korlátozást, amit aztán további 24 termékcsoporttal egészített ki. A 2023. május 2-án bevezetett ideiglenes korlátozásoknak köszönhetően az Ukrajnával határos 5 tagállamban megszűntek a piaci torzulások. A szabályozás azonban szeptember 15-tel véget ért, így az ideiglenes intézkedések hatályukat vesztik.

Ukrajna beleegyezett abba, hogy 30 napon belül olyan jogi intézkedéseket vezet be, amelyek segíthetnek elkerülni a gabona feltorlódását a piacon. Éppen ezért, hogy a szomszédos országok gabonapiacán megelőzhető legyen az ukrán termények okozta torzulás, Ukrajna szeptember 16-tól négy árucsoport kivitele kapcsán hatékony intézkedéseket vezet be. Az EB egészen addig nem bírálja felül a döntését, amíg az ukrán intézkedések hatásosnak bizonyulnak.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda márciusi száma

A tavaszi termelési szezon kezdetén a Jó Gazda márciusi száma összefoglalja a kerti vetésforgó alkalmazásának alapvető szempontjait és …