A tyúkok ülésrendje

A tojástermelésre beállított állatok között gyakran megtörténik az a fajta konfliktus, ami az állatok egymás közötti viszonyát és besorolásukat hivatott rendezni. A tyúkoknál is jellemző az a rangsor, amely alapján egymás közötti helyzetüket meghatározza. Ez azonban más állatcsoportokhoz képes meglehetősen laza. Mivel az ólban folyamatosan a legfelső ülő rudakra igyekeznek, ajánlott a rudakat mind egy szintben elhelyezni, hogy az egyedek közötti rendszeres vetélkedéseket és verekedéseket a legjobb helyekért elkerüljük. Ugyanakkor a tyúkok között vannak olyan fajták is, amelyek kimondottan alacsony elhelyezésű ülő rudakat igényelnek. Az állománynak lehetőség szerint a takarmányt is széles körben vagy több ponton adagoljuk, hogy a ranglistán alacsony helyen lévő egyedek ne szenvedjenek hiányt a magasabb rangúak zavarásai miatt. Néha előfordulhat tollhúzkodás vagy kannibalizmus is. Ez főleg tyúktartó telepeken fordul elő, ahol a tyúkok kis helyre vannak bezsúfolva, és egyszerűen unatkoznak, mivel nem tudják kielégíteni kapirgáló, izgága igényeiket.

A tyúk maximális élettartamáról viszonylag kevés megbízható adat áll rendelkezésre. Régi könyvekben olyan adatok is olvashatók, miszerint 50 évet is elérik. A valóságban, a legtöbb jelentés szerint 5-7 évig élnek (ha előbb le nem vágják őket), illetve kivételes esetekben 8-9 év. Tojáshozamra kitenyésztett fajták rendszerint előbb elhullnak, mivel nagyobb mértékben aknázzák ki szervezetük energiáit, előbb legyengülnek. A második életévtől kezdve a tojáshozam minden esetben lényegesen visszaesik.

A tojástermelés és a fény

A tyúkok tojástermelése és az őket érő fény mennyisége közötti összefüggést már régóta ismerik a szakemberek és a gyakorló gazdasszonyok is. Ha ugyanis csökken a fény mennyisége, az állatok kevesebbet tojnak, sőt ha a természetes napfény napi 9 óránál kevesebb, akár teljesen abba is hagyják a tojástermelést, és vedlésbe kezdenek.

A tyúkok fiziológiájából adódó nemkívánatos folyamat mesterséges megvilágítással kiküszöbölhető. Ebből a célból szereljünk fel a tyúkólba megvilágítást (villanykörtét), amellyel az egész ólat, annak minden részét be lehet világítani. A megvilágítást reggel virradat előtt és naplemente után működtessük. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …