Faültetés a házikertben

Az ültetésre alkalmas gyümölcsfa csemeték közül suháng vagy koronával rendelkező facsemetét, illetve konténeres változatuk között lehet választani. A suháng vesszős fiatal csemete, melynek koronáját az ültetés utáni tavasszal mi alakítjuk majd ki. A koronás facsemete már ágakkal rendelkezik, ezeknél a faiskolákban alakítják ki a törzsmagasságot és vázágak szerkezetét. A konténeres változat az év bármely szakaszában, a fagyos időszakot kivéve ültethető. A gyümölcsfák háztáji kertekben való ültetéséhez van néhány általános tanács, amit ajánlott betartani:

Az őszi telepítést a gyümölcsfák méretéhez megfelelő ültető gödör kiásásával kezdjük, erre a célra 50-60 x 50-60 cm alapterületű, 60 cm mély gödröt ásunk, a kitermelt földet két kupacra osztjuk: az egyikbe a felső termékeny talaj, a másikba pedig az altalaj földje kerül. A csemete ültetése során ezek földje fordított sorrenben kerül vissza a gödörbe: alulra a jó minőségű termékeny talaj, felülre pedig az altalaj. A gödör aljára szerves trágyát, vagy tartós hatású műtrágyát, esetenként a gyökerek fejlődését segítő készítményt is ajánlott bekeverni. A facsemete gyökereit, főleg ha sérült részeket találunk rajtuk, visszametsszük.

Az alsó földréteghez annyi vizet öntünk, hogy iszapszerű állaga alakuljon ki. Ebbe helyezzük bele a fát, úgy, hogy a fa gyökérnyaka a talaj felszíne fölött legyen, majd fokozatosan adagoljuk hozzá az említett sorrendben az előzőleg kitermelt földet, közben a csemete törzsét enyhén rázogatjuk, hogy az jobban körbevegye, folyamatosan tapossuk, majd miután a gödröt betakartuk, a tetejét tányérszerűen alakítjuk ki, hogy a későbbi csapadék is a gyökerekhez folyjon, és alaposan beöntözzük.

A téli időszakra védjük a fákat a rágási károkkal szemben réteges csomagolópapírba burkolva a törzsüket. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …