A tojástermelés és a fényviszonyok

A tojás évszázadok óta fontos, nélkülözhetetlen tápláléka az embereknek. Napjainkban egy jó tojóhibrid 260-280 db tojást ad évente, míg például a liba 50-60 db-ot. A kacsa ennek ugyan a kétszeresére is képes, de a kacsatojás könnyen fertőződik szalmonellával, kevésbé tárolható és fogyasztásra való előkészítése is különös gondosságot igényel.

A gazdasszonyok régóta tudják, hogy a természetes, hagyományos tartásban nevelt tyúkok tojástermelése egyes időszakokban jelentősen megváltozik: tavasszal növekszik, késő ősszel, télen pedig csökken. Időközben a szakemberek azt is megfigyelték, hogy ha 8–9 óránál kevesebb a napi világos órák száma, a tyúk nem tojik. Ezt használják ki az intenzív tojástermelésnél, zárt, ablaktalan tartásban, megfelelő világítási programokkal évszaktól függetlenül viszonylag egyenletes termelés érhető el. A megvilágítás időtartama és intenzitása egyaránt fontos. Ezen a téren figyelni kell az egyes fajták, típusok, hibridek speciális igényeire is. A tojás nagysága függ a tojó genetikai hátterétől (fajta), az életkortól (a jércék tojása az ivarérés utáni időben kisebb), a ciklustól (a sárga rész nagyság állandó, de a tojásfehérje mennyisége a ciklus előrehaladtával csökken. A tojásméret függ a tyúk egészségi állapotától is. A tyúk akkor termel genetikai képességei szerint, ha a számára biztosított tartási, takarmányozási, állat-egészségügyi háttér megfelelő.

A közepes nagyságú friss tyúktojás tömege 50–65 g. Ettől azonban jóval nagyobb és jóval kisebb tojás is szabványosnak számít. A tojások nagysága a tojó fajtájától és életkorától is függ. A fiatal tyúk – jérce – tojása kisebb. Az apróbb tojások sárgája és fehérjéje is arányosan kisebb, de biológiai értékük a nagyobb tojásokéval azonos. A fehér- és barnahéjú tojások közül legtöbben inkább az utóbbit választják. Az ilyen megkülönböztetésnek nincs semmi értelme, mert a különböző színű tojások íze és minősége teljesen egyforma. Ugyanez a helyzet a sárgájával is, amelynek árnyalata a takarmányok festékanyagától függően különbözik. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …