A gyümölcsfáknak is szükségük van a hideghatásra

Az idei mérséklet téli időjárás a nyugalmi időszakban levő gyümölcsfák számára több meglepetést is tartogathat. Egyrészt, ha marad a fagymentes időszak, a fák vegetációja jóval korábban beindulhat, és a fejlődő növényi részek jobban ki lesznek téve az esetleges hirtelen hőmérsékletváltozások kedvezőtlen következményeinek, magyarán elfagyhatnak.  Az viszont nyilvánvaló és fontos, hogy a mérsékelt égövi gyümölcsfáknak szükségük van a téli hidegre és nyugalomra, hogy tavasszal virágozzanak, majd termést kössenek, és azokat beérleljék. Ezért a klímaváltozással együtt járó enyhe telek több veszéllyel is járnak.

Térségünkben a fajtól és fajtától függően általában februárban ér véget a gyümölcsfák mélynyugalmi állapota, amit a növényi hormonok szabályoznak, ettől a kezdve a hőmérséklettől függően már kényszernyugalomról van szó. Ebben az állapotban minden fölmelegedés a rügyek fejlődéséhez vezet, ami fokozatosan korai virágzást eredményez. A tapasztalat egyértelmű, minél korábban virágzik a fa, annál nagyobb a tavaszi fagykár kockázata.

A téli meleg időjárásnak van egy másik káros hatása is. Az, hogy a fák nem kapják meg a szükséges hideghatást, illetve hidegmennyiséget. A hideghatás „mennyisége” fajonként és fajtánként eltérő, a nemesítő cégek például éppen emiatt külön kezelik a mediterrán régióra és a szárazföldi klímára nemesített fajtákat. A hideghatás mennyisége alatt az értendő, hogy október elejétől számítva hány órán keresztül volt 0 és 7 oC között a hőmérséklet. A legkevesebb hidegre az őszibaracknak van szüksége, 400-1050 óra között, azután jön az alma és a körte 800-1100 órával, a cseresznyének pedig még annál is több hidegre van szüksége, hogy a rügyei normálisan fejlődjenek tavasszal. Kifejezetten meleg téli időjárás esetén fennáll annak a veszélye is, hogy az előzetesen megszerzett hideghatás „törlődik”. Ez olyankor következik be, amikor legalább négy órán keresztül 20 oC közelében van a hőmérséklet, ennek hatására az előző 24-36 órában összegyűjtött hideghatás elveszik a növény számára.

A fáknak a mélynyugalom után is össze kell gyűjteniük a kihajtáshoz szükséges hőmennyiséget, amit a 7 C-foknál melegebb órák számának összege ad ki. (sz – mmg)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …