A jó növénytársítás megnöveli a termést, és messzire űzi a kártevőket

Sokan nem is gondolnák, milyen sokat számít a kertben az úgynevezett növénytársítás, azaz hogy milyen növényeket ültetünk egymás mellé. Az egymáshoz illő növények csoportba ültetésével olyan párosításokat hozhatunk létre, amelyek segítik, védik, támogatják egymást, ráadásul a kártevők, a kórokozók távoltartásán túl odacsalogatják a hasznos, beporzó rovarokat is. Összegyűjtöttünk néhány tökéletes növénypárosítást, amelyeket érdemes már az idei szezonban is alkalmazni a kertekben. 

Kis területen nagy hozam

A társítások egyik legismertebb példája a három nővér ültetési mód, amelyet még az amerikai indiánok fejlesztettek tökélyre. Ők egy fészekbe ültették a babot, a kukoricát és a tököt. A bab ugyanis nitrogénmegkötő tulajdonsága révén a növekedési szakasz lezárulta után táplálja a neki támasztékot nyújtó kukoricát. A kukorica tövébe ültetett tök talajtakaróként viselkedik, és nem engedi kiszáradni a földet. A szakirodalom sok ehhez hasonló trükköt ismer. A snidling például serkenti a paradicsom növekedését, és javítja az ízét, távol tartja a kártevőket, a molytetveket és az aknázólegyeket. A torma növeli a burgonya betegségekkel szembeni ellenállóképességét, és az erősen csípős zöldséget nem kedveli a burgonyát károsító kolorádóbogár. A rozmaring elűzi a káposztalegyet, a hagyma- és répalegyeket pedig úgy zavarhatjuk meg, hogy vegyesen ültetjük a két növényt. A paszternák gyökere rovarölő hatású, olyannyira, hogy organikus permetlé is készíthető belőle. A társítás nem csak a kártevők ellen hasznos. A tárkony dajkanövény, segíti más növények növekedését. A borsó árnyékot nyújt a spenótnak, hogy a levelei zsengék maradjanak, a spenót pedig segíti más magok csírázását. További jó szomszéd a fejes saláta és a borsó, a paradicsom és a fokhagyma, az uborka és a karalábé. A növénytársítás lehetőséget teremt arra, hogy vegyszerek alkalmazása nélkül is jó minőségű zöldségeket termeljünk – igaz, cserébe sokkal több gyomtalanító kapálást igényel a kiskert.

Az ideális szomszédok

A bokorbab remek szomszédja lehet a céklának, a brokkolinak, a káposztának, a sárgarépának, a karfiolnak, a zellernek, az uborkának, a kukoricának, a kelbimbónak, a padlizsánnak, a fokhagymának, a kelkáposztának, a karalábénak, a borsónak, a burgonyának, a reteknek, de a mángold is nagyon szépen fejlődik mellette.

A borsó kiváló elővetemény szinte minden növény számára. Jó szomszédja a babnak, a sárgarépának, a metélőhagymának, a kukoricának, az uborkának, a mentának és a reteknek.

A brokkoli a cékla, a zeller, az uborka, a kapor, a fokhagyma, az izsóp, a saláta, a menta, a sarkantyúka, a hagyma, a burgonya, a rozmaring, a zsálya, a spenót és a mángold szomszédja lehet.

A burgonyát semmiképp se alkalmazzuk előveteményként. Ültethetjük a bab, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a karfiol, a kínai kel, a kukorica, a padlizsán, a torma, a kelkáposzta, a karalábé, a körömvirág vagy a borsó mellé.

A cékla kitűnő szomszéd lehet a bokorbab, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a karfiol, a kínai kel, a fokhagyma, a kelkáposzta, a saláta és a hagyma mellett.

A hagyma legjobban a cékla, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a kamilla, a karfiol, a sárgarépa, a kínai kel, a kelkáposzta, a karalábé, a saláta, a paprika, a szamóca, a borsikafű, a mángold és a paradicsom szomszédságát szereti.

A karalábé, a karfiol, a káposzta, a kelbimbó és a kelkáposzta mellé a cékla, a zeller, az uborka, a kapor, a fokhagyma, az izsóp, a saláta, a menta, a sarkantyúka, a hagyma, a burgonya, a rozmaring, a zsálya és a spenót vethető.

A kukorica mellett jól terem a bab, az uborka, a dinnye, a petrezselyem, a borsó, a burgonya, a spárgatök, a sütőtök, de a muskátli is nagyon kedveli a társaságát. A szárára pedig fel lehet futtatni az uborkát.

A mángold remek társaság a bab, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a karfiol, a kínai kel, a kelkáposzta, a karalábé és a hagyma számára.

A padlizsán mellé ültessünk babot, körömvirágot vagy paprikát.

A paprika mellé jó szomszéd lehet a sárgarépa és a padlizsán, a hagyma és a paradicsom.

A paradicsom remek szomszédja a spárga, a bazsalikom, a méhbalzsam, a borágó, a sárgarépa, a zeller, a metélőhagyma, az uborka, a menta, a hagyma, petrezselyem, paprika vagy a körömvirág.

A petrezselyem mellé ültethető spárga, kukorica és paradicsom.

A retek jól megfér a babbal, a sárgarépával, a zamatos turbolyával, az uborkával, a salátával, a dinnyével és a borsóval.

A saláta mellé vethető a cékla, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a sárgarépa, a karfiol, a kínai kel, a metélőhagyma, a fokhagyma, a kelkáposzta, a karalábé, a hagyma, a retek vagy a szamóca.

A sárgarépa mellé vethető a bab, a metélőhagyma, a saláta, a hagyma, a borsó, a paprika, a retek, a rozmaring, a zsálya és a paradicsom.

A tök szomszédja lehet a kukorica, a körömvirág, a dinnye, a sarkantyúka, az oregánó vagy a sütőtök.

Az uborka mellé jó választás a bab, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a karfiol, a kínai kel, a kukorica, a kelkáposzta, a karalábé, a körömvirág, a sarkantyúka, az oregánó, a borsó, a retek és a paradicsom. (Az agrárinform, az origo és az agrarszektor alapján)

-ki-

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …