A fokhagyma termesztése kiskertben

Az utóbbi években egyre többen fedezik fel a fokhagyma gyógyító hatását, egyúttal a hazai termesztésű növény előnyeit a Távol-Keletről behozott, esetenként nagyobb méretű, de kevésbé tartós, gyengébb minőségű fokhagymával szemben. Ez a növény a mi térségünkben is kiválóan megterem, s így a házi kertben is jól termeszthető.

A fokhagymát tavasszal és ősszel is lehet ültetni, az őszi ültetést október középig érdemes elvégezni, a tavaszi ültetésű fokhagyma az időjárástól függően már márciusban földbe kerülhet. Az őszi ültetésből általában nagyobb fejeket kapunk, ugyanakkor ezeknek az eltarthatósága gyengébb, mint a tavaszi ültetésű fokhagymáé.

Ültetés előtt a hagymafej külső borítóleveleit távolítsuk el, majd közvetlenül az ültetés előtt bontsuk gerezdjeire a hagymát. Az ültetés mélysége függ az ültetés időpontjától, és a gerezd méretétől, de a legáltalánosabb tanács, hogy a gerezdeket mindig annyi föld takarja, mint a gerezd magassága. Az ajánlott sor és tőtávolság 25-30 x 8-10 cm.

A fokhagymának a fejlődési szakaszaitól függően változik a hőigénye. A tenyészidő kezdetén jól tűri a hideget, (mind az őszi mind pedig a tavaszi ültetés után), de a növekedés megkezdéséhez már magasabb hőmérsékletre van szüksége. Az éréshez, az utóérleléshez és a szárításhoz 25 C fok körüli hőmérséklet szükséges. Vízből közepes, de egyenletes ellátást igényel. Noha a fokhagyma öntözés nélkül is termeszthető, de ha bő és nagyméretű termést szeretnénk, öntözni kell a növényt. Annak ellenére, hogy nem igényel túl sok öntözést, de időjárástól függően három-négy alkalommal mindenképpen érdemes meglocsolni, az utolsó öntözés a felszedés előtt 2-3 héttel történjen.

A fokhagyma magas tápanyagigényű , vetésforgója is relatívan hosszú, 4-5 évet ajánlatos várni, mire ugyanarra a területre újra fokhagymát ültetünk. Tápanyagigénye messze meghaladja a vöröshagymáét. Ebben a műtrágyázás a meghatározó. Kiemelt figyelmet kell szentelni a talaj nitrogéntartalmának pótlására; enélkül jelentős terménykiesés várható. Az ajánlások szerint a nitrogént három lépésben juttatjuk a talajba; őszi talajművelés idején, az első kapáláskor és a fejesedés időszakának elején. A foszfort és a káliumot is ősszel ajánlott bedolgozni a talajba.

A fokhagyma növényvédelmi kérdéseit lapunk márciusi számában elemeztük részletesen. Bár az ültetés előtti gyomirtás fontos szerepet tölt be a sikeres termesztésben, a növekedés során szintén ajánlott rendszeresen gyomlálni. Ugyanakkor ügyelni kell arra is, hogy a fokhagyma sekélyen gyökeresedik, ezért a kapálás során könnyen megsérthetjük a gyökereit esetenként a hagymákat is.

A felszedést akkor kell megkezdeni, amikor a lombozat barnulni kezd, és legalább egyharmad része már elszáradt, és a nyaki rész elvékonyodott. Az őszi ültetésű növények felszedési ideje június, míg a tavaszi ültetésű növényeké június vége, július eleje. A szárastól kiszedett növényeket néhány napig szárítsuk a napon, majd távolítsuk el a földet róluk és csomókba kötve száraz helyen tároljuk. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …