A diófát is kezelni kell

A diót több kórokozó is veszélyezteti. Az utóbbi években a dióburok-fúrólégy okozta a legtöbb gondot, de egyéb betegségekkel is számolni kell.  Ilyen a diófák korai, részleges vagy teljes lombhullása, amelynek több oka is lehet.

Fő előidézője a dió legáltalánosabban elterjedt betegsége, a gnómiás levélfoltosság, melynek gyakori következménye a korai levél- és gyümölcshullás.  Az esős, párás időjárás kedvez e gombás eredetű betegség terjedésének és fertőzésének. A kórokozó a leveleken kezdetben apró, később megnagyobbodó – kisebb levélerek által határolt – szürkésbarna foltokat képez. Ugyanakkor a levél fonákján barna pontok formájában megjelennek a gomba ivartalan szaporító képletei. A kórokozó fertőzi a termést is, melyen sötétbarna foltok fejlődnek, idővel összeolvadnak. A betegség a lehullott leveleken és a dióburkokon kialakuló ivaros szaporító sejtjeivel – peritéciumokkal – telel át.  A megtámadott fa vitalitása – életképessége romlik, fagyérzékenysége növekszik, és csökken a következő évi termés mennyisége.

Rendszeres és eredményes vegyszeres védekezés csak az alacsony törzsű szellős lombkoronájú dióültetvényekben jöhet számításba. A lombhullás után, ősszel réztartalmú permetszerekkel ajánlatos lemosásszerűen permetezni. A diófák magas növése miatt az említett kórokozók elleni vegyszeres védekezés végrehajtása azonban körülményes. A károsodás megelőzése érdekében ezért igen fontos teendő a lehullott, fertőződött levelek és a dióburok összegyűjtése, megsemmisítése – feltétlenül még az ősz folyamán.

Ugyancsak veszélyes fertőzés a baktériumos vész. Járványszerű fellépése idején különösen a fiatal fák lombjának szinte teljes hullását idézi elő, de hozzájárul az idősebb fák korai lombvesztéséhez is. Az eső segítségével terjedő baktérium fertőzésének hatására a leveleken, levélnyélen és a zöld dióhéjon kezdetben apró kerek, később kissé szögletessé váló barna, majd feketedő besüppedő, esetleg egymással összefolyó foltok keletkeznek. Erős fertőzés esetén a levelek nagy része lehullik, diótermésben a magbél barna színű lesz, összezsugorodik. Védekezés csak preventíven, réztartalmú szerekkel lehetséges. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …