5 ok, ami miatt szervesanyag-pótlás nélkül nincs fenntartható növénytermesztés!

Hatalmas jelentősége van, mégsem figyelünk rá kellőképpen!

A növénytermesztési szezon záró tevékenysége az aratás és a felkészülés a következő kultúra termelésére. Igen gyakran előfordul, hogy a kettő közötti, a termelés sikerét és fenntarthatóságát is meghatározó egyik műveletet mellékesnek tekintjük. Ennek oka talán az, hogy általában a szármaradványokról, mint melléktermékekről, azok kezeléséről beszélünk. Azonban igen fontos lenne tisztában lennünk azzal, hogy ezeknek a melléktermékeknek milyen kiemelt jelentőségük és sokrétű hatásuk lehet a termelésünk sikerére. Ha abban a tévhitben ringatjuk magunkat, hogy a jól bevált nitrogénnel a tarlót nyakon öntjük, s így eltűnnek a szármaradványok, ezzel be is befejeztük a felkészülést a következő évre, akkor hibázunk. Sajnos, ugyanis ezzel a jól irányzott lépéssel kipusztítjuk a talajban élő apró hasznos szervezetek zömét, hozzávetőlegesen 5-8 cm mélységig. Vagyis nem előre, de inkább hátra léptünk (pláne a mai árak mellett). A nitrogén hatására látszólag valóban bomlanak a szármaradványok, de halott lesz a talajunk, mivel nem marad benne, ami segítsen a majdan vetett kelő növényeknek. És ha kiszámoljuk, akkor  hosszú távon a matematika megmutatja, hogy minél gazdagabb a talajunk, annál olcsóbban termelünk. HOSSZÚ TÁVON! Tekintsük át tehát röviden ezeket a hatásokat!

A szervesanyagok agronómiai jelentősége

  1. Tápanyaggazdálkodásban

Az intenzív mezőgazdasági termelés input-intenzív. A magas hozamú fajták NPK igényét általában műtrágyákkal kielégítjük, ugyanakkor igen gyakran alakulnak ki mikroelem-hiányok, ez a termelékenység csökkenéséhez vezet. A szervesanyagok visszaforgatása és megfelelő kezelése BiogeN-el segítséget nyújthat ezen tápanyaghiányok leküzdésében, megelőzésében, nem beszélve az erózióból és kimosódásból adódó károk mérsékléséről. A növényeknek még a vegetáció elején érdemes segíteni Biomit-al is, ami 60 növényi kivonatot tartalmaz (főleg mikroelemeket) nagyon könnyen hozzáférhető formában. Ezzel a készítménnyel legjobb levélen keresztül kezelni a növényeket.

  1. Talajfizikai jellemzők javítása

A BiogeN-el megfelelően kezelt szervesanyagok hatására javul a talaj víztartó és/vagy vízáteresztő képessége, a tápanyagok felvehetősége a gyökérzónában. Javul az aggregátumok mennyisége és minősége. Csökken a taposási károk mértéke, a talaj tömörödése az intenzív mezőgazdasági művelés hatására.

  1. A talajkémiai tulajdonságok változása

A BiogeN-el visszaforgatott szervesanyagok hatására javul a talaj pH-ja, elektromos vezetőképessége, és kation-cserélő kapacitása, a széntartalom. Ezen tulajdonságok részben a kémiai tápanyagpótlás hasznosulási mértékét is meghatározzák (magyarul nemcsak tápanyagot adunk ki, de a növényünk azt fel is tudja venni)!

  1. A talajbiológiai hatások

A szervesanyagok visszaforgatása és BiogeN-el való kezelése jelentős hatással van a talaj mikrobiális életközösségére. A talajba juttatott szervesanyag hatására a talaj felső rétegében fokozott mikrobiális aktivitás figyelhető meg. Ez hozzájárul a növény-talaj mikroklíma kedvező megváltozásához, a víz és tápanyagok jobb eléréséhez.

  1. A talaj termékenységének növelése

A fentiek egyértelműen mutatják, hogy a szármaradványok BiogeN-nel való kezelése és visszaforgatása igen hatékonyan támogatja a talaj termőképességét meghatározó tulajdonságok fejlesztését!

 

A szervesanyagok hatékony kezelésének módja a növénytermesztésben

A BiogeN szárbontó képessége és 30 kg Nitrogén lekötése azon alapul, hogy erre egy olyan baktériumot használunk, amelytől pontosan azt kapjuk, amit elvárunk tőle. Ha a szárbontó keverékekben sok baktérium törzset használunk, akkor többnyire valamelyik győzni fog közülük, de nem mindegy, hogy a szárbontó, vagy a nitrogénkötő netán a kálium- vagy a foszfor-feltáró törzs lesz a győztes. Ez a technológia hangsúlyozottan a N tápanyag lekötésére irányul a szén (szármaradvány) kihasználását tudatosan célozva és hatékonyan segíti ennek a pozitív hatásainak az érvényesülését. A BiogeN hatékonyan gyorsítja fel a szármaradványok lebomlását, nitrogénkötő hatása pedig az ún. pentozán hatás elkerülését teszi lehetővé.

 

Miért nem ég el a napon a BiogeN?

A BiogeN-ben található egy olyan speciális baktérium törzs, amely a vándormadarak, sőt a veréb, de még a kacsák tollazatán is jelenlévő baktérium. Ezért bátran ajánlhatjuk az alkalmazását, még ha bizonyos esetekben nem is tudják azonnal bedolgozni a talajba, kibírja a napos száraz időjárást is (emlékeztetőül: a tollazaton is túléli hetekig). Miután bekerül a talajba, elsődleges funkciója a talajszerkezet javítása. A mikroorganizmusnak kiemelt jelentősége van a talaj mikroaggregátumainak kialakulásában. A BiogeN-ben lévő baktérium biológiai úton gátolja a talajban terjedő kórokozó gombákat. A BiogeN Technológia már túlmutat a szármaradványok kezelésén. Kifejezetten ajánljuk keverni Trifender-rel, főleg azokban az esetekben, amikor a learatott kultúra valamilyen gombával (pl.: fuzárium, szklerotínia) volt fertőzött. Ennek a két készítménynek együttes alkalmazása kifejezetten ajánlott monokultúrás termesztésben, vagy olyan termesztéstechnológiák esetén, amikor a vetésváltás szabályait nem tudjuk maradéktalanul betartani. www.biotomal.sk

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …