17 tonnás terméshozam kukoricából

A szemes kukorica nálunk jelentős piaci növénynek számít. Sikeres és gazdaságos termesztésének előfeltétele elsősorban a magas terméshozam 14 % körüli nedvességtartalommal. Az idei időjárási feltételek valóban lehetővé tették a korábbi betakarítást gyakorlatilag a termés utólagos szárítása nélkül. A Szlovák Statisztikai Hivatal által 2018. szeptember 15-én kiadott jelentés alapján az átlagos országos terméshozam 7,29 t/ha értéket mutatott, ami az előző év adataihoz viszonyítva (5,68 t/ha) radikális növekedést jelentett. A szemeskukorica termesztésében a legintenzívebb növekedést a Nyitrai kerületben értek el, ahol csaknem 81 ezer hektáron 7,57 t/ha átlaghozamot mutattak ki. Ugyanakkor voltak olyan parcellák is, ahol a kukorica 17 t/ha hozamot adott.

A kukorica termesztésének gazdaságossága a Limagrain nemesítési célkitűzéseinek fő témáját képezi. A vegetáció hossza, amely lehetővé teszi a szemek teljes beérését, így alacsony nedvességtartalommal való betakarítását, ebben az évben nem játszott fontos szerepet. Sokkal fontosabb tényezőnek mutatkozott a növényállományok állapota a virágzás időszakában és maga a megtermékenyítés sikeressége. Mivel soha nem lehet leegyszerűsíteni az egyes termesztési feltételeket a csapadékviszonyok variabilitására és a további agrotechnikai feltételekre, bízunk abban, hogy a gazdák nem csak egyetlen évfolyam eredményei alapján értékelik az eredményeket.

A legelterjedtebb hibrid a szlovákiai piacon

A Kleffmann közvéleménykutató intézet által idén elvégzett statisztikai felmérés immár harmadik alkalommal igazolta, hogy Szlovákiában a legelterjedtebb szemeskukorica hibrid az LG 30.369 Limanova (FAO 360). Ez a hibrid ebben az évben is bizonyította, hogy megbízható, szerény és a szárazsággal szemben ellenálló. Annak ellenére, hogy középkorai érésidejű hibridről van szó, ami egyes termelők számára a koraiság alsó határát jelentette, teljesítménye a FAO 400-as és annál magasabb éréscsoportba tartozó hibridek eredményeivel is felvette a versenyt. Ennek bizonyítéka az érsekkétyi (Lévai járás) Zea-Agro Kft. tulajdonosának, Szabó Szabolcsnak az elégedettsége, akinél összesen 125 hektáron termesztettek kukoricát, s ebben az évben 12,42 t/ha átlagos hozamot értek el. Ugyanakkor egy parcelláról első alkalommal sikerült 17 tonnás termést betakarítani. Egy 10,5 hektáros parcellán az LG 30.369 Limanova (FAO 360) hibrid 17,09 t/ha hozamot adott 14,7 %-os nedvességtartalommal, a fennmaradó 31 hektárról pedig 12,71 tonnát takarítottak be hektáronként 14,3–15 %-os nedvességtartalommal. Az ebben a vállalatban a termesztett kukorica hibridek meghatározó éréscsoportja a FAO 390–420 értékek közé tartozik, köztük a Limanova kivétel volt nemcsak a koraiság tekintetében, hanem teljesítményben is. Az alkalmazott termesztéstechnológiában nem volt számottevő különbség az egyes évjáratokban. Vetés előtt április 12-én 0,13 t/ha karbamidot juttattak ki, a vetés április 23-án zajlott, a vetéssűrűség 72.000 szem volt. Vetéskor 0,14 t/ha NP (20:20) műtrágyát alkalmaztak stimulátorral és rovarölő szerrel együtt. Május 10-én az állományt gyomirtó szerrel és 1,8 l/ha Turbo Zinek 1,3 készítménnyel kezelték. Május 18-án sarabolással együtt 0,1 l/ha karbamidot is kijuttattak.

Marián Sádovskýnak a zselízi (Lévai járás) AGRIA Kft.képviselőjének tapasztalatai hasonlóak. Kukoricát 290 hektáron termesztettek. Az LG új generációs hibridjét ebben az évben elsősorban a szomszédos termelők ajánlásai alapján próbálták ki. Az LG 30.369 Limanova termését 45 hektárról 14,7 t/ha átlaghozammal, 15 %-os nedvességtartalommal takarították be. Vetés előtt karbamidot és az Italpolina szerves trágyát alkalmazták, a vetés során a gyökérzónába 150 kg NPK-t és 5-6 kg huminsav készítményt juttattak ki. Egyszeri sarabolással együtt 150 kg salétromot, majd 2 alkalommal levéltrágyákban cinket és stimulátorokat tartalmazó készítményt is adagoltak az állományba. A gyomvédelmet itt egyszeri kezeléssel, az adott gyomflórát figyelembe véve célzottan oldották meg.

Szemeskukorica újdonság a maximalisták számára

Az LG új generációs szemeskukorica hibridje az LG 31.377 (FAO 340). Annak ellenére, hogy középkorai érésidejű hibridről van szó, a Limanovához hasonlóan ez a hibrid is magas hozamot és gazdaságos termesztést kínál a melegebb kukoricatermesztési körzetek termelőinek is. Habitiusa alapján jóval magasabb hibrid jól berakódott csövekkel küllemében kedvező és meggyőző benyomást kelt a bemutató parcellákon. Egészségi állapotát stabil szárú növényzet, a szilárd gyökerek is alátámasztják, s nem hajlamos sem a levelek, sem pedig a csövek fuzáriumos megbetegedésére. Tény, hogy az LG 31.377 hibridet 2017-ben a szlovákiai KMEMI (ÚKSÚP) is nyilvántartásba vette 111,4 %-os hozamteljesítménnyel. A kontrollhoz képest több mint 10 %-os hozamtöbbletet a nyilvántartásba vételi folyamat minden évében teljesítette. Ez már valóban meggyőző érv.

A relatív terméshozam és a nedvességtartalom (%) összehasonlítása

Magas hozam, alacsony betakarításkori nedvességtartalom és az adott termesztési-légköri feltételekhez való alkalmazkodó képesség minden szemes hibrid elvárt standard tulajdonsága. Az LG 31.377 (FAO 340) újdonságától minden említett tulajdonságban a maximumot várhatjuk.

Ing. Silvia Mayer
Ing. Michal Uhrín
Ing. Milena Mařáková

About Jó Gazda

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …