Új különleges csemegeszőlőfajták

Vidékünkön is egyre jobban terjednek az új nemesítésű csemegeszőlők. Sőt, egyre több termesztőnek vált hobbijává ezen fajták gyűjtése és termesztése. Nekik, de azoknak is szól ez a cikk, akik egyszerűen csak egy-egy finom és minőséges csemegeszőlőt szeretnének kiskertjükbe ültetni. A gyönyörű óriási fürtök és nagy bogyók a pergola hasznos, és egyben finom díszei lehetnek.

Afrodite – (Kišmiš Afrodite) Korai magnélküli csemegeszőlő. Augusztus elején érik. Bolgár nemesítés. A Chaush és a Cardinal fajtákból nemesítették. Laza fürtje nagy, 600 – 900 g, bogyói szintén nagyok, 7-8 g, húsosak, ropogósak, levesesek. Színük szép borostyánsárga. Íze kellemesen ftiss, harmonikus, nagyon édes. Cukortartalma magas, 16 % felett is lehet. Szállítást jól bírja.Magjai fejletlenek, alig érezhetőek, vagy nincsenek.

Afrodite

Rombik – Egy szuper korai újdonság. Már július derekán szüretelhető. A Krasotka és Super Extra fajtákból nemesítették Oroszországban (Pavlovskij). Fürtje közepesen laza,  gyakran meghaladja az 1 kg-t. Bogyói nagyok, 9-14 g, kúp alakúak. Húsa ropogós, gyümölcsös – muskotályos ízű. Erős növekedési erélyű, zöldmunkára igényes. Ezt a munkát viszont rendszeres, gazdag terméssel hálája meg. Fagytűrő képessége -23 C°.

Rombik

Žar Ptica – Ragyogó piros színű korai csemegeszőlő. A kert, illetve udvar attraktív dísze lehet. Egy különleges újdonság, amely a fagyoknak és betegségeknek kiemelkedően ellenáll. Fürtjei nagyon nagyok ( 600 – 1600 g), ahogy egyforma méretű bogyói is (15-20 g). A bogyók húsosak,lédúsak,  dzsemre emlékeztető ízvilággal.

Žar Ptica

Jubilej Novočerkaska – Magas termökenységű, nagyon jól sikerült orosz nemesítés. A Talizman és a Rizomat fajták keresztezésével hozták létre. Óriási fürtjei a 3 kg-ot (!) is elérhetik. Bogyói is nagyon nagyok, 36 x 24 mm, szép tetszetős fényesek. Nem repednek, nem peregnek. Világos rózsaszín színűek, húsosak, lédúsak. Cukortartalmuk magas, 16 – 19 %. Magja apró, nem zavaró. Héja közepesen vastag, olvadó.

Jubilej Novočerkaska

Iceberg – Egy vadonatúj nemesítés, V.M. Kalugin ukrán nemesítő precíz munkáját dícséri. Laza kúp alakú fürtjei 500 – 800 g-osak, de nem ritkán az 1 kg-ot is meghaladják. Gyümölcsei szintén nagyok, ropogósak, éretten nagyon édesek. Cukor tartalma 20 % is lehet. Héja ugyan vastagabb, de evéskor egyáltalán nem zavaró. Esőkor nem repednek. Meglehetősen buja növekedésű, hajtásait redukálni kell.

Iceberg

Veles – (Kišmiš Veles) Ukrajnában nemesítették ezt a gyönyörű magnélküli újdonságot (Zogorulko) a Szofia és Rusbol fajtákból (Magja apró puha csökevény). Fürtjei óriásiak 500 – 2500 g-osak, de a 3,5 kg-ot is elérhetik. Kissé vállasak, tömöttek. Bogyói nagyok, 21 x 16 g. Ízük harmonikus, enyhén muskotályos, édes. Cukortartalma 19 – 22 %. Erős növekedésű, gazdagon terem. Érdemes a termését redukálni. Auguszus elején szedhető.

Veles

Ruslan – Szintén ukrán nemesítés az előbb említett nemesítőtől. Nagyon korai, jó évjáratban már július végén szedhető. A Podarok Zaporožiu és a Kubáň szőlőkből nemesítették. Fürtje átlag 700 g-os, közepesen tömött. Szép nagy sötétkék bogyói oválisak. Húsúk kemény, roppanó. Íze harmonikusan gyümölcsös, a szilvára emlékeztet. Betegségekkel szembeni ellenállóképessége és termékenysége kiemelkedő. Csúcs ez a fajta !

Ruslan

A felsorolt fajták a Premium Rezisztens szőlők családjába tartoznak. Túlzás lenne azt állítani, hogy permetezés nélkül meg lehet őket termeszteni. Egy átlagos évben viszont elég 3-4 permetezés. Fontos a tavaszi lemosó permetezés, valamint a virágzás előtti- és utáni permetezés gombabetegségek ellen és később még egy – két permetezés.

Gombabetegségeknek és nagyobb fagyoknak is kitűnően ellenállnak. Nagy, vagy óriási nagy fürtjük, nagy bogyóik vannak. Modern fajták, amelyek nemcsak a termesztőknek, de a családtagoknak is örömet szereznek.

Angyal József, AGROCENTRUM Nyárasd

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …