Tejsavó a meztelen csigák ellen

A májusi esős időszak következményeként várhatóan a kertekben is megnövekszik a meztelecsigák száma. Ezek elszaporodva komoly károkat okozhatnak főleg a fiatal növényi hajtások, a palánták leveleinek megrágásával elértéktelenítik a termést. Az ellenük használható növényvédő szerek ugyan hatékonyak, azonban nemcsak a csigákra ártalmasak, hanem más élőlényekre is. Ezért a kertészkedők különféle vegyszermentes megoldásokat is alkalmaznak a meztelencsigák begyűjtésére. Ilyen pl. a sörcsapda, amely földbe süllyesztett edénybe töltött sörrel csalogatja a csigákat az edénybe, ahonnét összegyűjtve megsemmisíthetjük őket.

Magyarországon egy angol gyermekorvos által közzétett megfigyelés eredményeiből kiindulva a tejsavóval való csigacsapdázás lehetőségeit vizsgálták. A kísérletből kiderült, hogy a tejfeldolgozás melléktermékeként keletkező tejsavót a sörhöz hasonlóan kedvelik a meztelen csigák, így csaliként kiválóan alkalmas a csapdába csalogatásukra. Alkalmazása a sörcsapdához hasonlóan történik, a savót ugyancsak földbe süllyesztett edénybe öntjük. Az éjjel aktív meztelen csigák tömegesen gyűlnek a savóval töltött edényekbe, és nem képesek elhagyni a csapdát. Az elpusztult csigákat két-három naponta távolítjuk el, és pótoljuk az elpárolgott tejsavót. A tejsavót házi feltételek között magunk is előállíthatjuk, elég a tejhez citromlevet adni az alvadás elősegítéséhez (beoltáshoz a sajtkészítéshez alkalmazott oltóanyag is beszerezhető). (mmg)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …