Megjelent a Jó Gazda márciusi száma

A tavaszi termelési szezon kezdetén a Jó Gazda márciusi száma összefoglalja a kerti vetésforgó alkalmazásának alapvető szempontjait és a márciusban vethető, illetve ültethető zöldségnövényeket. Ismerteti a hidegtűrő kapor korai vetésének és termesztésének feltételeit, bemutatja a zöldborsó különböző változatait, és a feketegyökér termesztésének lényeges követelményeit. Áttekintést nyújt néhány figyelemre méltó burgonyafajtáról, legfontosabb tulajdonságaikról.

A gyümölcstermesztők a rügyvédelemről és a tafrinás levélfodrosodás elleni védekezés fontosságáról olvashatnak ismertetőt, a lap szakírója egyúttal összefoglalja a téli lemosó permetezések optimális  időpontjának meghatározásához figyelembe veendő szempontokat. A szőlőtermesztők a füzérlugasok kialakításához kapnak tanácsokat.

A hagyományos kerti növényvédelmi rovat összefoglalja a márciusban esedékes kerti tennivalókat, a biológiai növényvédelem hívei a tujafák kiszáradása elleni környezetbarát védekezési módokról és készítményekről olvashatnak.

A szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi rovatban bemutatásra kerülnek az idei termesztésre ajánlott kukorica és cirokfajták. A termelők tanácsokat kapnak a kalászos gabonafélék és a kukorica valamint az olajos növények betegségei és kórokozói elleni védekezéshez, egyúttal ismertetőt közöl a lap a növényvédelmi készítmények piacán fellelhető újdonságokról.

A virágtermesztők számára folytatódik a levéldísznövényeket bemutató sorozat, emellett tanácsokat olvashatnak a hóvirág kertbe való telepítésének feltételeiről. A gyógynövények kedvelői számára az ablakpárkányon termeszthető legfontosabb fűszernövények is bemutatásra kerülnek.

Az állattartók a kameruni juhok és az ajándékba kapott állatok tartási feltételeivel ismerkedhetnek. A méhészeti rovat a méhek aktivitása és a hőmérséklet alakulása közötti összefüggésekre mutat rá. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …