A hónapos retek

A hónapos retek rövid tenyészideje és hidegtűrése miatt az egyik legkorábban termeszthető zöldségféle. Azon kevés zöldségfélék közé tartozik, amelyet leginkább csak nyersen fogyasztunk. A retekgumó a szár megvastagodott, félig földalatti része. Alakja lehet szabályos gömb vagy lapított-nyújtott, illetve rövidebb-hosszabb hengeres formájú is. A hónapos retek levelei karéjosak, kissé durva szövetűek, de fiatalon ugyancsak felhasználhatóak salátaként. A gumó mérete a később érő nyári és téli retekfélékhez képest viszonylag kicsi, 15-40 gramm tömegű, 2-10 cm átmérőjű.

Elsősorban előveteményként, fedett termesztőberendezésekben – fóliában, vagy üvegházban -, illetve talajtakarással is termesztik. Fóliában fűtés nélküli feltételek között a vetés ajánlott időpontja február 15–28, enyhe fűtéssel már január 20–30-a között vethető. Mivel fényigényes, az árnyékot nem tűri. Sűrű állományban, gyenge fényben és rövid megvilágítás esetén a levél megnyúlik, a lombozat gyorsabban nő, a gumó növekedése pedig visszamarad, lassú lesz.

Hőigénye kicsi, már 2°C-on megindul a csírázása (optimuma 20°C). Kelés után, szikleveles korban 5-6°C-on fejlődik legjobban, később (2-4 leveles korban), a gumóképződés kezdetéig 12-13°C a legkedvezőbb számára. Nappal teljes fényben 18-20°C-ot, éjjel és borult időben pedig 6-8°C-ot kíván. A hideget viszonylag jól tűri, a csíranövény -3°C-ot, a kifejlett növény -6°C-ot is elvisel károsodás nélkül. Vízigénye nagy, fejlődése során változó. A csírázáskor sok vízre van szüksége. Kelés után kisebb, a gumóképződés idején pedig nagyobb a vízigénye.

Szerves trágyából 10-15 kg-t, műtrágyából közepes tápanyagellátottság esetén 1,5 dkg ammóniumnitrátot, 1 dkg szuperfoszfátot, 2 dkg kénsavas kálit adagolunk négyzetméterenként. A retek érzékeny a klórra, ezért klórtartalmú műtrágyákat ne használjunk. A folyamatos nitrogénellátás érdekében ajánlott fejtrágyázni, ami elősegíti a gumók lendületes fejlődését, de a szedést megelőző 1-2 hétben már ne adjunk nagyobb adagú nitrogént, mert erős gumórepedést okozhat. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …