Adventi alma

A szlovákiai zöldség- és gyümölcstermesztés évtizedes problémáiról és a szükséges változtatások végrehajtásának reménytelen kísérleteiről lapunk hasábjain már számtalan esetben írtunk. A helyzet javítására tett intézkedések többnyire csak hangzatos programok formájában próbálták megmozgatni az „állóvizeket”, de alapjában véve nem tudtak számottevő változást elérni az ágazat versenyképességének javításában. Voltak itt ágazati munkahelyek teremtését, a hazai önellátás biztosítását, a vidékfejlesztést, a fiatal farmerek és családi gazdaságok támogatását célzó programok, amelyekből később már csak néhány kirívó eredmény maradt meg az emlékezetekben, mint például a hazai tökföldek hirtelen megnövekedett nagysága a beharangozott zöldségtermesztési támogatásoknak köszönhetően. De emlékezetünkben él az árverseny miatt a terméssel együtt leszántott káposztaföldek és egyéb zöldségültetvények sivár látványa is.

Napjainkban az egész világot sújtó energetikai válság ezekre a problémákra még rátett egy lapáttal. Az egekbe szökő energiaárak nemcsak az ipari üzemek működtetési költségeit növelték elviselhetetlen szintre, hanem sok esetben a mezőgazdasági vállalkozások termékfinalizációs programjait is befagyasztották. Az idei őszön az almatermesztő gazdaságok hűtőházainak zöme üresen maradt, de nem a gyenge termések miatt, hanem azért, mert az előre jelzett energiaárak mellett elviselhetetlen költségekkel járna a gyümölcs hosszabb távú tárolása.  Így történt meg, hogy több almatermesztő gazdaság is – szimbolikus gesztusként – megnyitotta a kertek kapuit a szedd magad mozgalom keretében az alkalmi szedők előtt, akik számára minimális áron, sőt ingyen is lehetővé tette, hogy elvigyék a saját maguk által leszedett gyümölcsöt. Dícséretes, hogy amikor látták, hogy a betakarítás és a tárolás költségei számukra megfizethetetlenné váltak, nem hagyták a fákon megrothadni a termést, hanem annak legalább egy részét a szűkebb/tágabb környék lakosai számára elérhetővé tették. Reméljük, ez példát mutat a későbbi hasonló gondok kezelésére is.

Lehet, hogy ez csak egy apró jele az emberi együttérzés és együvé tartozás megnyilvánulásának, de az almának, mint az egykori karácsonyfák nélkülözhetetlen díszítő elemének még szimbolikus jelentősége is van az ünnepre való készülődés ádventi állapotában. Ennek jegyében kívánunk minden olvasónknak bort, búzát, békességet, valamint áldott, szeretetteljes és a válságok hatásaitól mentes ünnepeket.

A szerkesztőség

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …