Vita a redisztribúciós kifizetések körül

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara vezetése és tagjai alapjában véve nem ellenzik a redisztribúciós kifizetések bevezetését az agrártámogatási rendszerbe, ugyanakkor aggodalommal figyelik a szakminisztérium ez irányú törekvéseit, amelyet a széles körű szakmai közvélemény meghallgatása nélkül, az érdekképviseletek kizárásával próbálnak megvalósítani. A kamara elnöke, Emil Macho úgy véli, hogy az átgondolatlanul és megfelelő háttérszámítások nélkül bevezetett támogatási forma komolyan veszélyeztetheti az ágazatban tevékenykedő főleg közepes vállalkozások gazdasági helyzetét, amelyek a hazai agrárágazat gerincét képezik. Ennek az intézkedésnek a bevezetését széleskörű szakmai vitának kellene megelőznie, amelyben az összes lehetséges megoldást számba veszik.

A kamara vezetése szerint az ágazat vezetésének és magának a miniszternek is több lehetősége volt erre, de nem éltek vele. A titokban előkészített ún. redisztribúciós kifizetés már csak hab azon a tortán, amely az ágazatban uralkodó totális káoszt és anarchiát jellemzi, fogalmazott meglehetősen élesen a kamara elnöke. Véleménye szerint a redisztribúciós kifizetéssel ugyan örömet lehet szerezni mintegy 10 ezer ún. bérházi gazdálkodónak, akik csak a támogatást veszik majd fel, ugyanakkor a valóságban nem teremtenek értékeket, de ezzel egyúttal megkurtítják a ténylegesen élelmiszert előállító gazdálkodókat, akik ma az ágazat gerincét képezik. Azzal, hogy lecsökkentik a bevételeiket, veszélybe sodorják nemcsak a működésüket és az élelmiszerellátás alapjait, hanem a munkanélküliséget is fokozzák majd. Emil Macho elmondta, hogy a redisztributív kifizetés a közvetlen kifizetés egyik formája a mezőgazdasági termelő kisebb termőterületére. Ez a támogatási forma közvetlen kifizetés, amely nem kötődik a termeléshez, vagyis csak a mezőgazdasági termőterület művelésre alkalmassá való rendben tartására folyósítják. A szakminisztérium által javasolt 150 eurós többlettámogatás az első 28 hektárra az EU-ban a legnagyobb mértékű ilyen támogatás lenne, amelyet eddig 9 tagország alkalmaz. Tekintettel arra, hogy az erre a célra szánt források jelentős részét olyan fizikai személyek kapnák, akik a földjükön gyakorlatilag nem termelnek, a tervezett lépést koncepciótlan, átgondolatlan megoldásnak tartják, ráadásul már ebben az évben bevezetnék.

A kamara elnöke populisztikus lépésnek tartja a szakminiszter elképzelését, az érdekvédelmi szervezet vezetése az érvényben levő sztrájkkészültség helyett konkrét lépéseket helyezett kilátásba egyet nem értésük kifejezésére, amelyeket a járványhelyzet miatt rendhagyó formában kezdenek el. A kamara tagszervezeteinek szervezésében élelmiszercsomagokat juttatnak el a minisztériumokba és a parlamentbe, hogy felhívják a figyelmet, hogy milyen veszély fenyegeti a hazai élelmiszerellátás biztonságát, amit a szakminiszter számára üresen közvetített szimbolikus csomaggal is kifejezésre juttattak. További lépésként élelmiszercsomagokat juttatnak el a kórházakba és az idősotthonokba is. Egyúttal további tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba.

A tárcavezető, Ján Micovsky nyilatkozatában visszautasította az őt ért vádakat, és hangsúlyozta hogy a jelenlegi helyzet egyáltalán nem egyszerű, de nem is kaotikus, ahogyan azt a kamara vezetése állítja. Ebben a kérdésben kidolgozott menetrend szerint járnak el, amelynek célja a mezőgazdászok megsegítése a járvány miatt is nehéz helyzetben. Közös egyeztetésre hívta az érdekvédelmi szervezetek képviselőit, hogy megmagyarázza a javasolt intézkedés szándékait.

Amint a híradásokból kiderült, az egyeztetésen nem sikerült megegyezésre jutni a kifizetéseket illetően, mindkét fél a maga igazát hangoztatva, nem tudott kompromisszumos megoldást találni. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …