Rendhagyó esztendő

Bárhonnét is nézzük, az idei esztendő mindenképpen rendhagyó volt. Az új évezred második tizedét lezáró év mind gazdasági, mind pedig társadalmi szempontból egyaránt bonyolult helyzeteket teremtve állította új kihívások, meglepő feladatok és megoldandó problémák elé nemcsak a társadalom egyes rétegeit, hanem alapjában véve mindenkit az országban. A kormányváltás után a koronavírus-járvány veszélyeit és következményeit kezdetben alulértékelő közhangulat, és az ezzel együtt járó lazább szabálykövetés, – amire az első hullám meglehetősen gyors lefutása csak ráerősített -, sokak számára azt sugallta, hogy az év közepére megszűnhetnek a nehézségek, és fokozatosan visszatérhet minden a régi kerékvágásba.

S noha a gazdaság működőképességének fenn tartására szánt források soha nem látott nagyságrendben kerültek becsatornázásra az egyes ágazatokba és a válság sújtotta vállalkozókhoz, illetve munkavállalókhoz, a helyzet az év második felében tovább rosszabbodott.  Érvényes ez a hazai mezőgazdaságra is, s ebben nem csak a járvány jóval erősebb második hulláma játssza a fő szerepet, hanem a már régóta átalakításra váró radikális változásokra érett ágazati rendszer szerkezete is.

Pedig az utóbbi időben valóban komoly és értelmes érveléssel elindult egy folyamat, amelynek eredményeként a fogyasztók már keresik a minőségi hazai termékeket, élelmiszereket. S miközben érdekvédelmi és tárcabeli szakemberek ragozzák a hazai élelmiszerekből való önellátás fontosságát, kiderül, a hazai termelés nem tudja állni a versenyt. Egyelőre az a helyzet, hogy ha egy varázsütésre csak hazai eredetű terméket lehetne/kellene az üzletekbe szállítani, nem tudnák ezt a feladatot maradéktalanul ellátni. Ma már egyre nyilvánvalóbb, hogy a támogatások célzottabb felhasználása mellett az ágazati szerkezethez is bátrabban hozzá kell nyúlni.  Kíváncsian várjuk, hogy az előkészületben levő ágazati stratégia milyen elképzelésekkel rukkol elő ezzel kapcsolatban. Mert kozmetikázással már nem megyünk sokra.

Az új esztendő  kezdetén az ilyenkor szokásos jókívánságok mellett, miután egyelőre csak bízhatunk abban, hogy a rendhagyó évet magunk mögött hagyva, sikerül épségben kilábalnunk a bajból, kívánjunk magunknak, olvasóinknak és támogatóinknak erőt és egészséget a szükséges változásokhoz és kellő szolidaritást a nehézségek elviseléséhez.

Szilvássy László

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …