Megjelent a Jó Gazda márciusi száma

Az idei termesztési szezonra való felkészülés jegyében a Jó Gazda márciusi száma ismertetőket közöl az adott hónapban vethető egyes zöldségfajták termesztési feltételeiről, többek között a jégsaláta és a retek vetésére és a korai burgonya előcsíráztatására is felhívja a termesztők figyelmét. Összefoglalja a zöldségfajták magvetésekor előforduló hibákat és javaslatot tesz a kiküszöbölésükre is.

A gyümölcstermesztők számára ez a hónap már a gyümölcsfák aktív kezelésének és a velük kapcsolatos tevékenységeknek az időszaka. Tanácsokat ad a alap a kajszibarackfák és a füge esedékes metszéséhez, a lemosó permetezések elvégzésének alapvető feltételei mellett a permetezésre használt lémennyiség kiszámításához is segítséget nyújt. A mediterrán térségben honos gyümölcsfajok közül jónéhány a klímaváltozásoknak is köszönhetően már a mi térségünkben is biztonságosan termeszthető, a kakiszilva, a füge, és a kiwi termesztéséhez nemcsak útmutatást, de fajtaajánlatot is kapnak az olvasók. Ugyancsak a háztáji gyümölcstermesztől figyelmébe ajánlott a falusi kertekben korábban csaknem mindenütt megtalálható bogyós gyümölcsök újratelepítésének a gondolata, amelyben a lap szakírója a térségünkben legelterjedtebb bogyós gyümölcsök termesztésének és növényvédelmének alapelveit is összefoglalja.

A környezetbarát termesztési eljárások hívei az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerülő ökológiai termesztési módszerekhez kapnak részletes ismertetőket a nálunk is kapható természetes alapú, a környezetvédelmi és egészségügyi szempontoknak is megfelelő készítmények alkalmazásáról, beleértve a palánták biztonságos nevelésére, a szőlő veszélyes betegsége és a gyümölcsmolyok egyes fajtái ellen kihasználható ökológiai készítményeket is.

A hagyományos kerti növényvédelmi rovatból az ebben a hónapban esedékes növényvédelmi tennivalók összefoglalója olvasható.

A szántóföldi növénytermesztésben bevezetésre kerülő új technológiai eljárásokról és a hozzájuk kapcsolódó növényvédelmi készítményekről a járványügyi intézkedések miatt online formában adtak tájékoztatást a hazai piacon szereplő cégek. Az erről szóló beszámolóban többek között tájékoztatást olvashatnak a kalászosok és az olajrepce növényvédelmére ajánlott új készítményekről valamint a kukorica és az olajnövények vetőmagkínálatáról, emellett a repce tavaszi növényvédelméről, egy új szemes cirok fajtáról és az erdélyi fehér nyolcsoros kukoricafajtáról is.

A virágtermesztők az egynyáriak és a jácint neveléséhez kapnak tanácsokat, az állattartók figyelmét a nyulak rühösségének felismerésére és kezelésére hívja fel a lap. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …