Megjelent a Jó Gazda februári száma

A Jó Gazda februári száma a zöldségtermesztők számára az idénykezdet fontosabb időszerű tennivalóit és témáit foglalja össze, ennek keretében a palántanevelési szezon kezdetén felhívja a kertészkedők figyelmét a legfontosabb teendőkre. Ismerteti a lóbab háztáji termesztésével kapcsolatos ismereteket, a kerti zöldségfélék kölcsönösen hasznos társítására alkalmas növényfajokat és a korai sárgarépa fóliatakarással való hajtatásának szempontjait. Részletesen bemutatja a torma telepítését, beszámol a hazai vetőmagpiacon az idei szezonra bevezetett zöldség-újdonságokról.  Folytatódik az előző lapszámban megkezdett cikksorozat is, amely a hazai zöldség- és gyümölcstermesztés esélyeit taglaló szakmai konferencia anyagait ismerteti.

A gyümölcstermesztők számára az időszerű tennivalók összefoglalója mellett külön felhívja a figyelmet az őszibarack tafrinás levélfodrosodása elleni korai védekezés fontosságára és a szőlő termőrügyeinek vizsgálatára, amellyel azok károsodását, illetve ennek tüneteit lehet megállapítani. Az olvasók tanácsokat kapnak a gyümölcsfák tápanyagellátásához, valamint a metszési sebek kezeléséhez, egyúttal az egyik legkésőbb érő gyümölcsünket, a naspolyát is bemutatja a lap.

A növénytermesztési rovat a környezetkímélő termesztési eljárások kedvelői számára a talajfertőtlenítés vegyszermentes változatához kínál bevált és hatékony módszert, illetve ehhez megfelelő készítményeket. A hagyományos kerti növényvédelmi rovatunkban a lap szakírója az időszerű februári növényvédelmi tennivalókat veszi számba, kiegészítve azokat a betegségek jellemző tüneteivel.

A szántóföldi növényvédelem sokat vitatott kérdéskörét járja körbe a lap szakírója a szántással való és a szántás nélküli termesztéstechnológiai módszerek összehasonlításával, rámutatva az agrotechnikai védekezési módszerek szerepére és fontosságára. Részletesen elemzi a lap a kalászos gabonafélék korai gyomkezelésének fontosságát, egyúttal az ajánlott permetszerek legfontosabb tulajdonságait is bemutatja. A dél-szlovákiai gazdák számára érdekes információ lehet a legújabb magyarországi kukorica hibridek ismertetője is.

A dísznövények kedvelői a szobai páfrányok jellegzetességeivel és termesztésük feltételeivel ismerkedhetnek, emellett tanácsokat kapnak az örökzöldek téli öntözéséhez és a téltemető termesztéséhez valamint a martilapu gyógynövényként való felhasználásához is. Az állattartók az egész télen tojást adó, apróbb méretű ún. krédli tyúkokról kapnak összefoglalót. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …