Megjelent a Jó Gazda februári száma

A Jó Gazda februári száma a zöldségtermesztők számára az idénykezdet fontosabb időszerű tennivalóit és témáit foglalja össze, ennek keretében a palántanevelési szezon kezdetén felhívja a kertészkedők figyelmét a legfontosabb teendőkre. Ismerteti a lóbab háztáji termesztésével kapcsolatos ismereteket, a kerti zöldségfélék kölcsönösen hasznos társítására alkalmas növényfajokat és a korai sárgarépa fóliatakarással való hajtatásának szempontjait. Részletesen bemutatja a torma telepítését, beszámol a hazai vetőmagpiacon az idei szezonra bevezetett zöldség-újdonságokról.  Folytatódik az előző lapszámban megkezdett cikksorozat is, amely a hazai zöldség- és gyümölcstermesztés esélyeit taglaló szakmai konferencia anyagait ismerteti.

A gyümölcstermesztők számára az időszerű tennivalók összefoglalója mellett külön felhívja a figyelmet az őszibarack tafrinás levélfodrosodása elleni korai védekezés fontosságára és a szőlő termőrügyeinek vizsgálatára, amellyel azok károsodását, illetve ennek tüneteit lehet megállapítani. Az olvasók tanácsokat kapnak a gyümölcsfák tápanyagellátásához, valamint a metszési sebek kezeléséhez, egyúttal az egyik legkésőbb érő gyümölcsünket, a naspolyát is bemutatja a lap.

A növénytermesztési rovat a környezetkímélő termesztési eljárások kedvelői számára a talajfertőtlenítés vegyszermentes változatához kínál bevált és hatékony módszert, illetve ehhez megfelelő készítményeket. A hagyományos kerti növényvédelmi rovatunkban a lap szakírója az időszerű februári növényvédelmi tennivalókat veszi számba, kiegészítve azokat a betegségek jellemző tüneteivel.

A szántóföldi növényvédelem sokat vitatott kérdéskörét járja körbe a lap szakírója a szántással való és a szántás nélküli termesztéstechnológiai módszerek összehasonlításával, rámutatva az agrotechnikai védekezési módszerek szerepére és fontosságára. Részletesen elemzi a lap a kalászos gabonafélék korai gyomkezelésének fontosságát, egyúttal az ajánlott permetszerek legfontosabb tulajdonságait is bemutatja. A dél-szlovákiai gazdák számára érdekes információ lehet a legújabb magyarországi kukorica hibridek ismertetője is.

A dísznövények kedvelői a szobai páfrányok jellegzetességeivel és termesztésük feltételeivel ismerkedhetnek, emellett tanácsokat kapnak az örökzöldek téli öntözéséhez és a téltemető termesztéséhez valamint a martilapu gyógynövényként való felhasználásához is. Az állattartók az egész télen tojást adó, apróbb méretű ún. krédli tyúkokról kapnak összefoglalót. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Népszámlálás 2021

Megkezdődött az országos online népszámlálás, ami március 31-ig fog tartani. KÉRDÉSEK A KITÖLTÉSRŐL Mit jelent …