Megjelent a Jó Gazda augusztusi száma

Az időszerű kerti tennivalók összefoglalója keretében a Jó Gazda augusztusi számának olvasói megismerkedhetnek a gyöngyhagyma termesztésének feltételeivel, a köztes termesztésbe állítható zöldségfajtákkal, a paprika kitöréssel való megifjításának módszerével. Ebben az időszakban esedékes a gyümölcsfák nyári szemzése is, amelynek titkait szintén megosztjuk a lap olvasóival. A háztáji burgonyatermesztésben a burgonyabogár elleni egyszerű, de hatékony módszert mutat be egyik olvasónk, amellyel vegyszerhasználat nélkül is képes kordában tartani a károsító jelenlétét az állományban. Egyes háztáji termelők még napjainkban is megpróbálkoznak a termesztett növények vetőmagjának újrafelhasználásával, ehhez a zöldségfélék házi magfogása című írás kínál összefoglalót.

A gyümölcstermesztők a füge telepítésének és termesztésének feltételeiről olvashatnak, emellett a csemegeszőlőben végzendő zöldmunkák is terítékre kerülnek. Az időszerű kerti növényvédelmi tennivalók ismertetője mellett a legelterjedtebb gyümölcsfajokban évente komoly károkat okozó gyümölcsmolyok alapvető jellemzőit és károsításuk tüneteit is összefoglalja a lap, egyúttal az ellenük felhasználható készítmények jegyzékét is közreadja. A biológiai növényvédelem hívei az aranyfarú és az amerikai szövőlepke generációi elleni védekezés környezetkímélő készítményeiről olvashatnak.

A szántóföldi növénytermesztés keretében külön cikk foglalkozik a növényállományok természetes védekező képességét erősítő készítményekkel és gyakorlati alkalmazásuk tapasztalataival. Bemutatja a kalászos gabonafélék vetőmagjának csávázására kihasználható készítményeket, a hazai nemesítésű gabona-  és zabfajtákat, illetve a vetőmagok kínálatát. Az őszi repce ősszel ajánlott gyomirtásának technológiáját  és előnyeit szintén összefoglalja a lap.

A virágtermesztők a muskátli szaporításához, a leander és a hortenzia neveléséhez kapnak tanácsokat, a gyógynövények kedvelői a gyömbér termesztési feltételeivel ismerkedhetnek.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …