KWS-repcebemutató

Új hibrid kibővített toleranciával és csávázási technológiával

Miután a koronavírus okozta járvány korlátozásait június elején feloldották, a hazai mezőgazdasági termelők számára is megnyíltak a lehetőségek, hogy újra szakmai rendezvényeken találkozzanak egymással és az ágazati termékek forgalmazóival, hogy azokon átfogó képet kapjanak az egyes vizsgálatba vont növényfajok állapotáról, a nemesítés újdonságairól és esetenként a végrehajtott növényvédelmi kezelések hatékonyságáról is megbizonyosodjanak.  Így történt ez Szőgyénben is a helyi mezőgazdasági vállalat kísérleti célokra kijelölt parcelláján, ahol a KWS vetőmag nemesítő és forgalmazó cég látta vendégül a dél-nyugat szlovákiai térség repcetermesztőit, hogy bemutassa az elkövetkező szezonra összeállított vetőmagkínálatát, és a repce termesztéstechnológiájába besorolt legújabb növényvédelmi lehetőségeket.

Ivan Dzubák, a KWS ügyvezető igazgatója rövid bevezetőjében egy új repcehibridre és annak újabb betegséggel szembeni toleranciát biztosító tulajdonságára, valamint a repcevetőmag csávázásában bevezetett  új kombinált gombaölő és rovarölő készítményt együttesen tartalmazó csávázási lehetőségre hívta fel a résztvevők figyelmét.

Ehhez kapcsolódva mutatta be Matúš Javor, a cég termékmenedzsere az idei szezonra eredetileg még nem tervezett, elsősorban kipróbálásra ajánlott új KWS repcehibridet a Feliciano-t. A szántóföldi vizsgálatokba való besorolásáról azért döntöttek, mert a termesztők számára a gyakorlatban is be akarják mutatni, hogy az új hibrid milyen új tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek egyike az új RLM S gén, amely monogén formában a növény fómás betegségekkel szembeni ellenállóságát növeli. Így az RLM 3 és RLM 7 gén mellett egy újabb toleranciával bővül a repce ellenálló képessége. Jelentősége elsősorban abban áll, hogy az utóbbi években előretörő fómás betegségekkel szembeni védekezéshez kínál új lehetőséget. A KWS az utóbbi évek nemesítési célkitűzéseiben fokozott figyelmet szentel a vírusokkal szembeni tolerancia kérdésének, s ezen a területen jelentős előrelépést sikerült elérnie az újfajta tolerancia kinemesítésével.

Az új hibrid Magyarországon már bekerült a kínálatba, sőt a többi környező országban is szép reményeket táplálnak forgalmazásának sikerével kapcsolatban, egyes vélemények szerint a jelenlegi listavezető Umberto KWS komoly konkurense lehet. Hozamképessége, télállósága és magasabb olajtartalma alapján joggal. Vetőmagja nálunk egyelőre korlátozott mennyiségben kerül a termelőkhöz kipróbálásra – tette hozzá Kovács Tamás a cég területileg illetékes képviselője.

A következő szezonra összeállított fajtakínálatban a Cristiano KWS RLM 7 génnel jelölt toleranciával és a becők kipergéssel szembeni ellenállóságával rendelkező repcehibrid, emellett kiváló egészségi állapota, hozamképessége és termésstabilitása is az élmezőnybe sorolja. A középkései érésidejű hibrid hozamképessége és évközi stabilitása alapján az eddigi vizsgálatokban minden esetben elérte a vizsgálati szint 100 %-át, ráadásul kiváló fagytűrő képessége révén még az extrém teli hidegek sem károsították számottevően. A kipergéssel szembeni ellenállósága a termesztett fajtasorba való besoroláskor lehetővé teszi a későbbi betakarítást, lévén, hogy a becők a fokozottabb nyomásnak is ellenállnak.

A Hybrirock a KWS legrégibb köztermesztésben szereplő hibridje, sőt nemcsak Szlovákiában, hanem a környező országokban is a legrégebben termesztett hibridek közé tartozik, nálunk a fajtakínálatban 2011-től szerepel. Évekig vezette a hozamlistákat, a SPZO (olajnövényeket termesztők és feldolgozók szövetsége) által végzett kísérletekben 2014-től több éven keresztül (2015-2016) az élen végzett a vizsgált repcék között, sőt az említett évek összesített termésátlagában is a legjobb volt. Tulajdonságai alapján máig kedvelt a termesztők körében, noha az újabb fajták, pl. az Umberto KWS teljesítményben már meghaladták. Középkorai érésidejű kiváló alkalmazkodó képességű, magas hozampotenciállal rendelkező hibrid, amely képességeit elsősorban a melegebb termőhelyeken tudja érvényesíteni. Nagyon gyors őszi növekedési erély jellemzi, ezért későbbi vetésre is alkalmas, az alacsonyabb vetéssűrűséget is jól viseli.

A Gordon KWS elsősorban magas olajtartalmával hívja fel magára a termesztők figyelmét, ezt a középkorai érésidejű hibridet azoknak javasolják, akik az említett olajtartalomra koncentrálva szervezik meg vetési portfóliójukat. Az RLM7 gén és a becők kipergéssel szembeni ellenállósága további jellemzői, amelyeken kívül hozamstabilitását a kísérletekben (SPZO-győztes) és a termesztési gyakorlatban is hosszú évek óta igazolja. Magyarországon a NÉBIH vizsgálatokban 2018-ban az 5. helyen végzett az országos összesített eredmények alapján. (A győztes ugyancsak a KWS hibridje, az Umberto lett).

A fent említett Umberto KWS a jelenlegi szlovákiai kínálat „vezérhajója” is. A fómás betegségekkel szembeni toleranciát jelölő RLM 7 és RLM 3 gén valamint a becők kipergéssel szembeni fokozottabb ellenállás jellemzi, középkései érésidejű hibrid, amely immár nemcsak Közép-Európában, hanem az egész kontinensen megszerezte a termesztők bizalmát. Szlovákiában 2016 óta, különböző feltételek közötti évjáratokban a KWS hibridek között az élen végzett, és a SPZO kísérletekben 14 hibrid között is bizonyította teljesítőképességét, 2018-ban és 2019-ben jelentős hozamkülönbséggel végzett az első helyen.

Magyarországon már 2019-tól listavezetőként tartják számon, miközben a regisztrációs kísérletekben már kontroll hibridként kezelik, de még így is sikerült megelőznie a vetélytársait – egészítette ki a termékmenedzser jellemzését Kovács Tamás, aki elmondta, hogy a már említett hagyományos Lumiposa általi csávázás mellett a Feliciano és Hybrirock valamint az Umberto KWS repcehibridek vetőmagja  is kapható lesz az új kombinációjú csávázással, amely gombaölő és rovarölő kombinációval (Scenic Gold + Buteo Start) védi majd a kelő magot a károsítóktól. Amint megtudtuk, az új csávázási kombinációt a szlovákiai piacon egyelőre csak három cég kínálja. A genetikailag beépített gének mellett ezzel a csávázással újabb megoldással bővül a repceállományok vírusos betegségekkel szembeni védekezési lehetősége.

Az idei repceállományok a tavaszi rapszodikus időjárási viszonyok, főleg a kései elhúzódó fagyok és a szárazság ellenére meglehetősen jó állapotban vannak, állapította meg Kovács Tamás, a KWS területi képviselője. A hosszan tartó csapadék nélküli időszak ugyan előre vetítette a kényszerérések veszélyét, de a május végi – június eleji esők vélhetően gátat vetnek ennek, de ebben a térségben a verticiliumos fertőzésekkel továbbra is számolni lehet.

Kép és szöveg: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …