Hogy ízletes legyen a kertben termesztett paradicsom

Tény, hogy a házi termesztésű paradicsomnál nincs finomabb. A paradicsom az egyik legegészségesebb, erős antioxidánsokat rejtő zöldség, ráadásul termesztése egyáltalán nem bonyolult, és könnyen elérhető, hogy egész nyáron finom paradicsomot ehessen az egész család.

Több fajta paradicsom közül lehet választani, mindenki maga döntheti el, hogy milyen színűt, méretűt és fajtájút szerez be. A lényeg, hogy a magvakat megbízható helyről vásároljuk, mert ha a magvak öregek, nem fognak kicsírázni. Palántákat is vásárolhatunk, de egyáltalán nem nehéz a magról szaporítás sem, szóval bátran vágjunk bele.

Íme, 5 tipp, hogy finom és egészséges legyen a saját termesztésű paradicsom:

1. Palántázzunk helyesen

A paradicsom szereti a meleget, ezért javasolt a palántázása. Ehhez szerezzünk be palántázótálcát vagy palántázópohárkákat. De ha vannak otthon tejfölös poharak, azok is megfelelnek a célnak. A lényeg, hogy alul lyukasszuk ki őket, hogy ne pangjon bennük a víz. Egy családra legalább 25 palántát számoljunk, hogy mindig legyen friss paradicsom az asztalon.

Egy palántázórekeszbe vagy pohárba tegyünk 2-3 szem magot, ne mélyre, elég, ha éppen betakarja őket a föld, maximum fél cm vastagon. A palántázáshoz természetesen palántázóföldet használjunk. A földet már a magültetéskor alaposan nedvesítsük át, és a növénykék fejlődése során is tartsuk nedvesen. A palántázót tegyük az ablakba világos, meleg helyre. A csírázáshoz legalább 20 Celsius-fok szükséges. Amint kibújtak a csíranövények, mérjük fel, melyik a legéletrevalóbb, és csak azt hagyjuk a cserépben. Ha több növényke is erősnek tűnik, ültessük szét őket, a lényeg, hogy minden palántázópohárban csak egy növény maradjon.

2. Ideális időben ültessük ki a palántát

A kis palántákat akkor lehet kiültetni, ha már elérték a 10–15 cm-es magasságot, lehetőleg fagyosszentek után, azaz május közepén, hogy ne fagyjon el a növény. Ha elég meleg az idő, április végén is kikerülhetnek végleges helyükre, mert 7-8 nap alatt gyökeret eresztenek, és ha esetleg elfagynak is, később újra kihajtanak. De ha biztosra akarunk menni, várjuk meg a fagyosszentek végét. Egészen az alsó levelekig, jó mélyen ültessük a palántákat a földbe, mert a szárról járulékos gyökereket fog fejleszteni, és így még több tápanyagot fog felvenni. A magasra növő fajták mellé ne felejtsünk karót szúrni, hogy később ezekhez kötözhessük őket.

Fontos, hogy napfényes, meleg helyre ültessük a palántákat, legalább 30–50 cm tőtávolságra, így nem árnyékolják be egymást, és a gombás betegségek kockázata is kisebb lesz.

3. Rendszeresen öntözzünk

A paradicsom szereti a szerves anyagokban gazdag talajt, de nem igényel trágyázást, azonban az öntözés nagyon fontos, ne hagyjuk a talaját kiszáradni, mert akkor elmarad a termésnövekedés. Permetezni csak a bogyótermés színesedése előtt szabad, utána már nem. A paradicsomtövek körül ajánlott mulcsozni a talajt, fenyőkéreggel, levágott fűvel, szalmával, vagy másfajta talajtakaróval, mert ez védi a talajt a kiszáradástól, megfékezi a gyomokat, és ahogy lebomlanak, tápanyagot is adnak a növénynek. Az extra tápanyagokat azonban érdemes megadni neki úgy is, hogy pl. csalánlével öntözzük.

4. Ültessünk mellé társnövényeket

A paradicsom mellé nagyon hasznos növények ültethetők. A palánták közé például bazsalikomot, mert az megvédi a lisztharmattól. Szintén érdemes zellert is ültetni a palánták mellé, mely kártevőriasztó hatásáról híres. Ha babot is ültetünk mellé, az természetes úton dúsítja nitrogénnel a talajt, mivel a bab gyökérgumóiban nitrogénmegkötő baktériumok élnek.

Extra tippünk: fattyazás A fattyazás elég csúnya szó, de ha a bő termést és egészséges növényt szeretnénk, fontos elvégezni. Azt jelenti, hogy a paradicsom hónaljhajtásait minden héten lecsípjük, ezek ugyanis csak tápanyagot vesznek el az anyanövénytől, gátolják a fény bejutását és a szellőzést.

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …