Az őszi és a téli retek

A reteknek számos fajtája ismert, a legnépszerűbb a kora tavasszal vethető hónapos retek. A retekfajták gyakorlatilag egész évben termeszthetők, de vetésük elsősorban tavasszal és ősszel ajánlott. A nyári hónapokban azért nem célszerű, mert az ilyenkor uralkodó hosszú nappalok és a nagy meleg miatt gyorsan magszárba indul. A fajtakínálatban azonban kifejezetten nyári, illetve őszi-téli retekfajták is megtalálhatók, ezek különböző változatos formákban (kerek gömb, hosszúkás henger, vagy jégcsap alakban), többnyire fehér színben – a hónapos retektől jóval nagyobb – méretekben fejlődnek. Az őszi-téli retekfajták közül a hosszabb tenyészidejűeket augusztusban, a rövidebb tenyészidejűeket szeptember elején lehet vetni, így október végére, a nagyobb fagyok beállta előtt már felszedhetők. Tekintettel arra, hogy nemcsak nagy gumót, de jelentős lombozatot is fejlesztenek, ezért széles sorokba (35-40 cm) és nagy tőtávolságra vessük (kb. 10-15 cm), vagy sűrűbb vetés esetén a kelés után egyeljük. A vetésmélység 2-2,5 cm legyen.

A fajtákat tenyészidejük alapján két csoportba sorolhatjuk. A hosszabb tenyészidejűek közé tartozik  az őszi retek, amelynek alakja többnyire hengeresedő (orsó), kúp vagy megnyúlt gömb. Színük sárga, enyhén barna vagy fehér. Tenyészidejük 70-100 nap. Héjuk valamivel vékonyabb, mint a téli fajtáké. Termésük tömege eléri a 300-400 grammot. Ugyanebbe a csoportba sorolható a téli retek is, amely általában gömb alakú termést növeszt, ezeknek vastagabb a héjuk, de jól tárolhatók. Ízük gyakran csípős. Tenyészidejük 100-120 nap, de vannak ennél hosszabb tenyészidejű fajták is. Termésük tömege 220-300 gramm.

Japán retkeknek rövidebb a tenyészidejük (50-70 nap). Jégcsap vagy hengeres alakúak, színük fehér. Hosszúságuk 20-25 cm-től 50-60 cm-ig terjed. Nem pudvásodnak és nem fásodnak, közepesen tárolhatók. Termesztésük elsősorban a középkötött és a laza szerkezetű talajokon lehetséges. A japán retkek esetében – ezek hosszúak, fehér színűek, hasonlítanak a jégcsapretkekre, csak azoknál lényegesen nagyobbak, hosszabbak – nagyon fontos a mély talajművelés, ellenkező esetben a termések deformáltak, elágazók lesznek. A kínai fajtákat is ide sorolhatjuk, de ezeket még nagyobb tenyészterületre, 60-70 cm x 15-25 cm-re ajánlott elvetni. A kínai retekfajták kellemes ízű, nagyon nagy méretű termést növesztenek (0,3-0,5 kg, 10-25 cm-es átmérő), amelyek igen lédúsak, kevésbé tárolhatók, de zsengeségüket sokáig megtartják. Alakjuk lehet hengeres és gömb. Külső színük hófehér, élénkvörös, de létezik tarka változatuk is.

Száraz augusztusi időjárás esetén a vetéseket gyakran, kis vízadagokkal kell öntözni, később – főleg a japán retket – ritkábban, de nagyobb vízadaggal öntözzük.  Tápanyagpótlás céljából két alkalomm2-3 hetes különbséggel, vízben jól oldódó műtrágyával fejtrágyázzuk.  Az ágyásokat és a sorokat rendszeres kapálással gyommentesen tartjuk. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …