A környezet védelme nem lehet a gyomok terjedésének táptalaja

Az Európai Parlament emissziós irányelvében és a környezetfelújítási célokban megfogalmazott radikális változások ellen július közepén Strasszburgban tartottak tiltakozó akciót az EU tagországainak mezőgazdasági érdekképviseletei, hogy így is nyomást gyakoroljanak a parlamenti képviselőkre az említett két dokumentum jóváhagyása ellen, amelyeknek elfogadása jelentős befolyással lenne az európai élelmiszergyártók termelésére.

Az ipari emissziókra vonatkozó irányelv azt javasolja, hogy az EU-ban működő összes mezőgazdaaági vállalatot, amelynek 150 számosállat-egységnél nagyobb állatállománya van (ez kb. 150 szarvasmarhának felel meg), ipari vállalatnak minősítsék, amelyekre különböző megkötések és illetékek vonatkoznának a környezetvédelmet és főleg a levegő tisztaságát veszélyeztető tevékenységük miatt. A környezetfelújítási célok viszont a mezőgazdasági és erdei talajok egy részét kívánják megvédeni bárminemű emberi beavatkozástól. Ennek érdekében magas szintű védett és ugarolt területek kijelöléséről lenne szó, amelyeken semmit nem termesztenének, illetve állatokat sem tarthatnának.

Az európai mezőgazdászok képviselői mindkét dokumentumot egyértelműen elutasítják, ennek a véleményüknek Strasszburgban is erőteljesen hangot adtak. A titakozáson, amelyet az európai mezőgazdászok érdekvédelmi szervezete a COPA COCEGA szervezett,  a szlovákiai gazdák képviselete mellett a magyar, a lengyel, a spanyol, a német, francia, holland és ír mezőgazdászok képviselői is kifejezték ellenvéleményüket a tervezett jogszabályokkal kapcsolatban. A tiltakozók azt kérték az európai parlamenti képviselőktől, hogy az említett két előterjesztést vonják vissza. (sz – sppk)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …