A tél alá vetés

Bár a háztáji kertekben nem mindenki alkalmazza, de a gyakorló kertészek ismerik és tudják, hogy még november végén is vannak olyan zöldségfélék, amelyeknek a magjait ilyenkor is elvethetjük, elültethetjük. Ezt a késő őszi vetést hívják tél alá vetésnek, amelynek bár vannak kockázatai, de lényegében azt eredményezi, hogy már kora tavasszal, még mielőtt a talajra rámehetnénk, megkezdődik ezeknek a fejlődése, s így jóval korábban juthatunk saját zöldséghez.

A tél alá vetés azonban nem tévesztendő össze az őszi vetéssel, ez esetben ugyanis korábban, még az őszi szezon közepén vetik el a magokat. Pl. a saláta, a spenót és a sóska vethető ilyenkor: ezek a növények még a tél beállta előtt kikelnek és megerősödnek, így vészelik át a zord téli időszakot.

A tél alá vetéssel kapcsolatban  nem a fagyok miatt kell leginkább aggódni, hanem a téli felmelegedések miatt, amik sokkal jobban károsíthatják az elvetett magokat. A melegtől ugyanis hamarabb kicsírázhatnak, fejlődésnek indulnak, majd a visszatérő fagyok teljesen elpusztíthatják a növényeiket. Háztáji kertekben azonban mindenképpen érdemes megpróbálni ezt a kései vetési módszert.

A tél alá vetés ideális időpontja, amikor már elég hideg van ahhoz, hogy a magok a talajban ne induljanak csírázásnak, de a talaj azonban még nem fagyos. A módszer előnye, hogy a november végén elvetett magok tavasszal már akkor fejlődésnek indulnak, amikor egyébként a talaj állaga és hőmérséklete miatt nem lehetne vetni, vagyis a zöldségek jóval hamarabb beérnek majd.

Tél alá vetésre leginkább a rövid tenyészidejű, korai zöldségek magjai ajánlottak. A korai zöldborsó magjait elvethetjük ilyenkor, de ajánlott legalább nyolc centiméter mélyre ültetnünk a magokat. A vöröshagymát is érdemes ilyenkor elvetni, s tél alá vetésre alkalmas még a sárgarépa, a petrezselyem, a fokhagyma, a saláta, a lóbab, a metélőhagyma, a torma és a sóska is.

A módszer további előnye, hogy megelőzhetjük vele a kártevőket, a növények ugyanis hamarabb fejlődésnek indulnak, mint ahogyan a kártevők megjelennének. Így tavasszal kevesebb növényvédelmi teendőnk lesz ezekben az állományokban. kora tavasszal pedig már szedhető. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Fohász helyett

Az ötven felettiek korosztálya még bizonyára emlékszik Kovács Kati, Add már, uram az esőtcímű slágerére, …