Hogyan tároljuk a hagymát?

A hagyma betakarításának megfelelő időpontja, amikor a növény föld feletti része már elszáradt, az állomány meghatározó része már megdőlt. Ekkor szedjük fel, ássuk ki a földből, és egy rétegben terítsük szét a talajon, vagy egy tiszta száraz, napos területen. Ezt követően 7-10 napon át száradni, szikkadni hagyjuk, ezalatt a hagymafejek nyaka szárad, a hagyma héja pedig papírszerűvé válik. Vigyázzunk, hogy a hagymát ilyenkor már lehetőleg ne érje csapadék, mert a kevés nedvesség hatására is megindulhat az újragyökeresedés és a hagyma zöldülése. A napon történő szikkadás közben sok vizet veszít, ebből adódóan jobb lesz a tárolhatósága, és a levelek is gyorsabban megsárgulnak, beérnek. A buroklevelek megvastagszanak, miközben tovább záródik a nyak, ennek hatására kevésbé betegszik a hagyma a tárolóban. A gombabetegségek ugyanis legtöbbször a nyakon (nyitott nyakon) keresztül fertőznek. A szárítás után vágjuk le a hagymafejek elszáradt szárát. Válogassuk ki azokat a hagymafejeket, amelyek valamilyen sérülés, betegség, esetleg rothadás jeleit mutatják, illetve azokat, amelyek egy vagy több helyen meglágyultak, besüppedtek.

Fontos tudni, hogy nem minden hagymafajta megfelelő a hosszabb távú tárolásra. Főleg azok nem,  amelyeknek alacsony a szárazanyag-tartalma, száradáskor nem zár jól a nyaka, vagy nem képesek vastag, nagyszámú buroklevél-képzésre. Ebből a szempontból a dughagymáról termesztett, kétéves hagymáknak van előnyük, magasabb a szárazanyag-tartalmuk, és ezért jobban is tárolhatók, és a tárolási súlyveszteségük is alacsonyabb. A megfelelően betárolt hagymafejek jól bírják a hideget, és sokáig eltarthatók, feltéve, hogy a betakarítás a megfelelő időben zajlott és azt megfelelő szárítás majd válogatás követte.

A hagyma tárolására kellően alacsony hőmérséklet és megfelelő relatív páratartalom szükséges. A tapasztalatok szerint a legideálisabb hőmérséklet a 0 oC, de a jó minőségű hagyma -3 oC hőmérsékletig bírja a fagyot. Gyengébb minőségű hagymák kevésbé viselik a negatív hőmérsékletet, így ezeknél nem érdemes 0 oC-nál hidegebb tárolást megkockáztatni.

Csak nagyon alacsony páratartalom mellett tárolható a hagyma sikeresen, ugyanis ha a páratartalom növekszik, a hagyma csírásodni kezd, így veszíteni fog értékéből. Műanyag csomagolóanyagba nem célszerű hagymát tárolni, ugyanis abban indul meg leghamarabb a csírásodás. Nem csak a magas páratartalom, de a fény is növeli a csírázás veszélyét, így a hagymát kizárólag sötétben szabad tárolni.

A hagymák házi tárolásának egyik érdekes módja, ha egy régi nejlonharisnyába töltjük azokat. Minden egyes hagyma után kössünk csomót a harisnyára, majd a hagymákkal teli harisnyát akasszuk fel. Ezzel a módszerrel biztosított a hagymák körül a zavartalan légáramlás.

A kertben termett hagyma tárolásának további módja a kosarakban vagy rekeszekben történő tárolás. Gyakorlatilag bármilyen nyitott tárolóedény megfelel mindaddig, amíg a helyiség, ahol a hagymát tartjuk, kellően szellős és száraz levegőjű. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …