A fekete hunyor

Nem is fekete, hanem fehér, az viszont mindenképpen igaz, hogy a téli hónapok egyik legnagyobb sztárja. Ott a helye minden lakásban.

A fekete hunyor a boglárkafélék családjába tartozó örökzöld évelő, amelynek nem a virága fekete, hanem a gyöktörzse. Két alfaja létezik. A fekete hunyorral leginkább az Alpokban találkozhatunk, 1800 méteres magasságig elterjedt, világos hegyi erdőkben, cserjésekben, köves lejtőkön és mélyedésekben, illetve fenyő- és bükkerdőkben él. Az egyik a hegyvidéki területeken, Dél-Németországban, Ausztriában, Svájcban, Szlovéniában, Horvátországban és Észak-Olaszországban nő, a másik pedig Észak-Olaszországban és a vele szomszédos szlovén részeken.

Jellemzően 15–30 centiméter magas, húsos, vastag szárakon hozza egy-egy nagy, rózsásfehér, 6–8 centiméter átmérőjű virágát. Általában decembertől március végéig virágzik, innen kapta egyébként a több országban is használt nevét: karácsonyi rózsa. Elvirágzás után a virágtartó levelek rózsaszínesen-zöldesen színeződnek, a termésérésig maradnak meg – ezek igazából a virág csészelevelei. Sziromlevelei jelentéktelen kinézetűek, sárgászöld mézfejtőkké alakulnak át.

Levelei sötétzöldek, bőrneműek, örökzöldek, tenyeresen összetettek, 7–9 levélkével. Gyöktörzse áttelelő, fekete színű, innen kapta a fekete hunyor nevet. Fontos tudni, hogy minden része mérgező alkaloidokat tartalmaz, melyek a szívre, valamint az idegrendszerre hatnak. Tavasszal vagy ősszel ültethetjük, azt viszont tudni kell, hogy nehezen viseli az átültetést, ezért érdemes körültekintően helyet választani neki.

Magvetéssel is lehet szaporítani, de ebben az esetben csak három évvel később lesz virágzóképes, ráadásul a magoncok nem fogják megőrizni az anyanövény tulajdonságait, nagyon sokfélék lesznek. Éppen ezért jobb, ha az augusztusi tőosztást választjuk.

Kedveli a humuszos, tápanyagban gazdag talajt, valamint a napot vagy a félárnyékot. Gondozása egyszerű, csak a termésérlelés utáni tisztogatásra kell nagyon odafigyelni. Levéltetvek támadhatják meg, és számolni kell a szürkerothadással és a feketefoltossággal is. (ki)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …