Ültessünk orgonabokrot kertünkbe!

Az orgonabokor nagyon kellemes illatát és vonzó virágait mindenki ismeri. Több helyen a kertek szélére ültetik. Levelei miatt virágázás után is nagyon látványos növény. Íme néhány információ, amit neveléséhez jó tudni.

Az orgonabokor gondozása

Az orgonabokor az egyik legszívósabb, fagytűrő bokor. Még a -40 °C-os fagyot is túléli, és bármilyen törődés nélkül elviseli. Eleinte minimális gondozásban részesítsük az orgonabokrot, hogy aztán évekig egészséges maradhasson.

A sérült vagy elhalt ágakat metszőollóval távolítsuk el. Metszeni késő ősszel vagy télen, a pihenési időszakban kell. Miután az utolsó virágok is elhervadnak, formát lehet adni a bokornak. A talajtakarót évente cseréljük, mivel az segít a nedvességtartalom megtartásában, a gyomok távol tartásában és megvédi a gyökérzetet a fagytól. Időnként meg kell öntözni a növényt, hogy elkerüljük a kiszáradást. Műtrágyázni csak akkor kell, ha a bokor nem fejlődik erőteljesen. Takarítsuk össze a bokor tövéről a lehullott leveleket, hogy elkerüljük a rothadást.

 

Orgonabokorfajták

A legszebb és legvonzóbb orgonabokor talán a kínai orgona. Ez nagy, gömbölyű koronájú bokor, mely nagyon jól mutat a kerítés mentén. A kínai orgona május elején kezd virágozni. Virágai lilás színűek, a virágfürtök 10-12 centiméter hosszúak. Egy másik közkedvelt orgonabokor a fehér perzsa orgona, melynek sötétzöld levélzete és krémszínű virágzata van. Ez egy kis, tömött bokor, amely egy kis kertbe tökéletes választás. A James Macfarlane orgonabokor az összes közül a leginkább fagytűrő. Virágai június elején mutatkoznak és igazi rózsaszínűek. Elegáns bokor, egyenes növésű, jól mutat kerítések mentén.

Mindent összevetve: az orgonabokor szívós növény, amely nem igényel sok gondozást és különösebb figyelmet. Biztos mindenki szeretni fogja az orgonavirágok kellemes illatát és színét a virágoskertjében. (ki-f)

 

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …